Δύο τεράστια καλαμάρια, σπάνιοι επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες, βρέθηκαν μέσα σε 48 ώρες στη Σάμο και στους Λειψούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», που τα κατέγραψε, πρόκειται για καλαμάρια του είδους Ommastrephes bartramii, τα οποία απαντώνται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως εμφανίζονται στη Μεσόγειο και μάλιστα στο Αιγαίο.

Το πρώτο, ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μ. και βάρους 9 κιλών, εντοπίστηκε νεκρό στις 8 Μαρτίου, κοντά στην παραλία Κοκκάρι της Σάμου, από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους που έχει καταγραφεί» αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους».

Οι αυτοδύτες της Σάμου ειδοποίησαν την ομάδα άμεσης ανταπόκρισης του ινστιτούτου. Στην περιοχή έφτασαν ερευνητές και παρέλαβαν το καλαμάρι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη σχετική αυτοψία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, ήταν φυσικά.

«Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι ένα καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε την προηγούμενη μέρα σε δίχτυα στους Λειψούς» προσθέτει ο κ. Τσιμπίδης. Ένας ντόπιος ψαράς, μέλος του δικτύου παρατήρησης του «Αρχιπελάγους» στα Δωδεκάνησα ειδοποίησε το ινστιτούτο για το σπάνιο συμβάν.

Ωστόσο, η αυτοψία δεν κατέστη δυνατή, καθώς το καλαμάρι είχε ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα. Το ακέραιο των πλοκαμιών του ήταν αρκετό για την αναγνώριση του είδους, όμως δεν ήταν εφικτή η αναγνώριση του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος και το βάρος του.

Η πρώτη αναφορά για το είδος αυτό στη Μεσόγειο είχε γίνει το 1976, με μεγαλύτερη συχνότητα άρχισε να εμφανίζεται σε αυτά τα νέρα από το 2007. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο.

Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 – 250 μέτρα), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.

Στην προσπάθεια αναγνώρισης του είδους βοήθησαν και ερευνητές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Τις επόμενες μέρες το σπάνιο καλαμάρι θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο «Μανιάκειο» κτίριο, στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα – αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας & χερσαίας νησιωτικής πανίδας που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το «Αρχιπέλαγος».