«Εθνική συμφωνία» για την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία επιδιώκει η πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση.
Οι διάφορες συριακές οργανώσεις θα λάβουν μέρος σε διήμερη σύνοδο, στην Τουρκία, με σκοπό να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο.
Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC), ανακοίνωσε ότι πολλές από τις άλλες οργανώσεις έχουν προσκληθεί στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η αντιπολίτευση έχει αποδυναμωθεί από εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες δεν έχουν επιτρέψει έως τώρα μια ευρύτερη συνεργασία.
Το SNC αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη σύνοδο, μετά την αποχώρηση κάποιων οργανώσεων από τις τάξεις του.
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είναι συνασπισμός επτά ομάδων. Aλλες 16 ομάδες αποτελούν τη λεγόμενη Εθνική Επιτροπή Συντονισμού.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή έχουν αναγνωρίσει επισήμως το SNC.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στηρίζει την ειρηνευτική αποστολή στη Συρία του πρώην γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποτροπή ενός «παρατεταμένου και αιματηρού εμφυλίου πολέμου» στη Συρία.
Παρότρυνε επίσης τον Ανάν, απεσταλμένο του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στη Συρία, να συνεργαστεί και με τη Δαμασκό και με την αντιπολίτευση για τον τερματισμό της βίας.
Ο Ανάν έχει προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, το οποίο ζητεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βαρέων όπλων και από τους ένοπλους αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις, ενώ θα επισκεφθεί αργότερα την Κίνα.
Ρωσία και Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία. Αλλά την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα, με τη στήριξη του Πεκίνου, υποστήριξε δήλωση του ΟΗΕ για την αποστολή του Ανάν.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Συρία την Κυριακή, και η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είπαν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Χομς.
Συνολικά, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το σαββατοκύριακο, στη Χομς, τη Χάμα και τη Νάουα, στον Νότο της Συρίας.
Ο ΟΗΕ λέει ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις, πριν από 12 μήνες.
Η κυβέρνηση Ασαντ ισχυρίζεται ότι «ένοπλες συμμορίες τρομοκρατών» ευθύνονται για τη βία, από την οποία, όπως λέει, έχουν χάσει τη ζωή τους 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.