Οι εξελίξεις στον χώρο του ΠαΣοΚ προκαλούν «ελπίδες εκλογικών ανατροπών» και προβληματισμό στα κόμματα της Αριστεράς. Κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, η οποία ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το ηγετικό της επιτελείο ξέρει ότι πρέπει να προετοιμαστεί για να απαντήσει προεκλογικά ότι δεν γίνεται κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως συνεχώς λέει ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης, αν και δέχεται τον ρόλο της σαν δεξαμενής υποδοχής «φρέσκων» αντιμνημονιακών.
Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στην πρόταση συνεργασίας που της απηύθυναν πέντε, μέχρι «χθες», βουλευτές του ΠαΣοΚ που διαγράφηκαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν, αντιτιθέμενοι στο δεύτερο μνημόνιο – οι κ. Ηλ. Θεοδωρίδης, Ι. Αμοιρίδης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Γ. Παπαμανώλης και Τσετίν Μουχαμέρ Μάντατζη.
Δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο κ. Κουβέλης αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αποχωρήσαντες από το ΠαΣοΚ. Και προεκλογικά, όπως και στις μετεκλογικές συνεργασίες, προβάλλει ως κρίσιμο στοιχείο τις προγραμματικές συγκλίσεις. Μόνο που δεν ξεχνά στα μετεκλογικά ζητήματα να προσθέτει στο προγραμματικό και το θέμα των συσχετισμών «στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού κυβερνητικού σχήματος», όπως λένε στελέχη του ηγετικού επιτελείου της ΔΗΜΑΡ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία ο κ. Κουβέλης, ως προς τις μετεκλογικές δεσμεύσεις, επιμένει συνεχώς ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι δεξιάς πολιτικής, απορρίπτοντας τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ. Μάλιστα, οι προεκλογικές δηλώσεις στελεχών της γίνονται όλο και πιο δριμείες κατά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του κ. Δ. Χατζησωκράτη με αφορμή τις αλληλοκατηγορίες ΝΔ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Βλάπτουν και οι δύο το ίδιο τη χώρα» είπε.
Το ζήτημα των συσχετισμών στη μετεκλογική Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, φέρνει στο επίκεντρο του πολιτικού «μικροσκοπίου» της ΔΗΜΑΡ το νεότευκτο κόμμα της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Χάρη Καστανίδη. Παράλληλα όμως και ενόψει εκλογών υπάρχει προβληματισμός μήπως ανακόψει τη ροή δυσαρεστημένων από το κυβερνητικό ΠαΣοΚ ψηφοφόρων προς τη ΔΗΜΑΡ.
Υπάρχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θεωρούν ότι εκείνοι που συγκρότησαν το νέο κόμμα, την Κοινωνική Συμφωνία, «εντάσσονται στον κύκλο των συνυπεύθυνων» για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Αλλα στελέχη της αφήνουν τις κρίσεις για αργότερα, στο πλαίσιο του προβληματισμού περί συσχετισμών της επόμενης, μετεκλογικής ημέρας, εφόσον το κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη εισέλθει στη Βουλή.
Με προσοχή παρακολουθεί το θολό πασοκικό τοπίο και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι πορεύεται προτάσσοντας τον στόχο για αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στην τελική ευθεία για να κλείσει επισήμως τις συμφωνίες εκλογικής συνεργασίας (και για τα ψηφοδέλτια) με στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ τα οποία, όπως τονίζει, έχουν διαχωρίσει «εγκαίρως» τη θέση τους από την κυβερνητική θητεία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην οποία θα μετέχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής, ο καθηγητής κ. Αλ. Μητρόπουλος, οι κ. Ν. Κοτζιάς, Αντ. Κοτσακάς, Δ. Τσουκαλάς, ο στρατηγός ε.α. κ. Ν. Τόσκας, αλλά και, μεταξύ άλλων, οι κ. Γιώργος Ραυτόπουλος (ιδρυτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΓΣΕΕ) και Σπ. Κότσιας (πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και πρώην νομάρχης Βοιωτίας και Αρκαδίας).
Πάντως, ο κ. Τσίπρας έχει χαράξει την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ως διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές να μην έχουν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ αθροιστικά πάνω από 151 βουλευτές. Παράλληλα με την επίθεση στον δικομματισμό έχει αποφασιστεί από το ηγετικό επιτελείο να γίνεται αυστηρή κριτική στο κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι θα ενισχυθούν τα πυρά και προς τους Ανεξάρτητους Πολίτες, που πρωτοστατεί ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Καμμένος. Ηδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διερευνούν αν εξαιτίας της δημιουργίας αντιμνημονιακού μετώπου εκ… Δεξιών υπάρχει αναστροφή της τάσης η οποία είχε καταγραφεί εδώ και καιρό και έδειχνε διείσδυση του κ. Τσίπρα και σε συντηρητικούς ψηφοφόρους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ