Τον Μάρτιο του 2004 βρέθηκα σε συζήτηση με ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιχειρηματολογούσα για το αντίθετο, όταν μια συνάδελφος από την Ινδία λέει: «Αν είναι όπως μας τα λέτε, τότε η κυβέρνησή σας έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει το έργο της και έχει αφήσει τη χώρα να διασυρθεί διεθνώς». Πράγματι, η τότε κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη είχε χειριστεί το θέμα ερασιτεχνικά.
Το ίδιο ερασιτεχνικά έχει χειριστεί το θέμα της υπερχρέωσης της χώρας η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Κατά σύμπτωση, τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη όσο και στις σημερινές αρμόδιος υπουργός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε ως υπουργός Πολιτισμού, σήμερα ως υπουργός Οικονομικών. Ο κατά τα άλλα επικοινωνιακός κ. Βενιζέλος δεν κατάφερε ούτε το 2004 ούτε σήμερα να περάσει τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Παρ’ όλη την πίεση που δέχεται η χώρα, η κυβέρνηση είχε και έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι ναι μεν το παράκανε με τον δανεισμό, όμως από αυτόν τον εκτροχιασμό ωφελήθηκαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία.
Αρκεί κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και να δείξουν πόσα έχουμε πληρώσει στους δανειστές μας για τόκους, πόσα για υποβρύχια, φρεγάτες και άλλο αμυντικό υλικό, πόσα για την κατασκευή έργων όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», από τα οποία συνεχίζουν να εισπράττουν, πόσα για τηλεπικοινωνιακό, νοσοκομειακό, σιδηροδρομικό εξοπλισμό σε εταιρείες όπως η Siemens, η Αlcatel και η Alsthom, πόσα δανείστηκαν ιδιώτες για να αγοράσουν αυτοκίνητα BMW, Audi, Mercedes, Citroen, Renault κ.λπ., πόσα για ηλεκτρικές συσκευές Bosch, Miele κ.λπ.
Για παράδειγμα, η Αυστρία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου είχε εισπράξει από την Ελλάδα τόκους ύψους 62,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας.
Η άσκηση είναι δύσκολη. Θα βοηθήσει όμως να αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι από τον υπερδανεισμό της Ελλάδας δεν επωφελήθηκε μόνο ο έλληνας δημόσιος υπάλληλος, ο έλληνας συνταξιούχος και ο έλληνας εργαζόμενος που καλούνται σήμερα να πληρώσουν το κόστος. Εξίσου επωφελήθηκαν γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, γερμανοί και γάλλοι εργαζόμενοι, που ενδεχομένως θα πρέπει και αυτοί να πληρώσουν για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές διότι αν χρειαστεί και νέο «κούρεμα» η συμμετοχή των εταίρων μας θα είναι αναπόφευκτη.
gpapai@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ