Ανακοινώθηκαν το βράδι του Σαββάτου 17 Μαρτίου τα βραβεία του 14ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι βραβεύσεις έχουν ως εξής:

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Encardia, η πέτρα που χορεύει / Encardia, the Dancing Stone σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου. Το φιλμ ακολουθεί το γνωστό συγκρότημα encardia σε ένα μοναδικό οδοιπορικό στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με άξονα τη γλώσσα των γκρεκάνων, τη ποίηση της καθημερινής ζωής και τους ξέφρενους ρυθμούς της ταραντέλας piccica. Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και 8 περίπου χρόνια) τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί : Εν πρώτοις Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα. Φαίνεται μάλιστα ότι η γλώσσα αυτή έχει τις ρίζες της στους έλληνες που από την αρχαϊκή εποχή (8ο αιώ. π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο συνεχίζουν να εγκαθίστανται στην περιοχή.

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την / Italy: Love It of Leave It (Ιταλία – Γερμανία) σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι / Gustav Hofer & Luca Ragazzi

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ο τυφλός ψαράς / The Blind Fisherman σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία ORA (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ / Philippe Baylaucq

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Σαγιόμι / Sayome σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση. Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης».

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Canicula (Μεξικό) σε σκηνοθεσία Χοσέ Άλβαρες / Jose Alvarez

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ποιητική και κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιθωριοποιημένης κουλτούρας. Διεισδύοντας στην καθημερινή ζωή του λαού Τοτόνακ μέσα από κοντινά πλάνα και ήχους, και με αξιοθαύμαστη αφηγηματική εγκράτεια, η ταινία εκθέτει τις συνηθισμένες και λιγότερο συνηθισμένες πτυχές αυτού του αρχαίου πολιτισμού».

Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απαρτιζόταν από τους:

Boyd Van Hoeij – Πρόεδρος (Λουξεμβούργο)

Minou Moshiri (Ιράν)

Necati Sonmez (Τουρκία)

Guilhem Caillard (Καναδάς)

Στράτο Κερσανίδη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Απαλλοτρίωση / Expropriation του Μάνου Παπαδάκη και Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι / A Few Brave People (Τουρκία) της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ / Ruya Arzu Koksal. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ «Doc on Air»

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.

Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project My Journey to Meet You (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni και παραγωγή Simone Catania, Indyca.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Αυτό δεν είναι μια ταινία / This Is Not A Film (Ιράν) σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί / Jafar Panahi και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς / Mojtaba Mirtahmasb.

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους εκπροσώπους του WWF Γιώργο Βελλίδη, Μαρία Λιβανού και Παναγιώτη Φραντζή.

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ζήτω οι αντίποδες / Vivan las Antipodas! (Γερμανία-Ολλανδία-Αργεντινή-Χιλή) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι / Victor Kossakovsky.