Η ατμοσφαιρική μόλυνση μπορεί να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Κίνα, προειδοποιεί ο Ζονγκ Νανσάν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Κίνας και ειδικός στις ασθένειες του αναπνευστικού.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Ζονγκ είπε ότι «αν η κινεζική κυβέρνηση δεν λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να ελέγξει και να δημοσιοποιήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη υγεία η αιθαλομίχλη, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με αυτή».

Εκπομπές εργοστασίων, καυσαέρια αυτοκινήτων, κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων και καπνός τσιγάρων στις πόλεις ήδη ευθύνονται για αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Ζονγκ, ο οποίος έγινε γνωστός επειδή «ξεσκέπασε» την αρχική συγκάλυψη της επιδημίας του Sars το 2002, τόνισε ότι οι Αρχές στη χώρα έχουν αρχίσει να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και δεσμεύθηκαν να είναι περισσότερο ανοιχτές αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η μολυσμένη ατμόσφαιρα.

«Η ατμοσφαιρική μόλυνση γίνεται όλο και χειρότερη στην Κίνα, αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Ο κόσμος δεν το πιστεύει αυτό. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν μετρήθηκαν ορισμένες ρυπαντικές ουσίες. Αν η κυβέρνηση αμελήσει αυτό το ζήτημα, θα καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η Κίνα» είπε ο Ζονγκ.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι ιδιαίτερα έντονο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στο Πεκίνο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο είναι απρόθυμη να ερευνήσει και να δημοσιοποιήσει τις ιατρικές της συνέπειες.

Όταν την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ο Ζονγκ ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στοιχεία για τα επίπεδα του όζοντος και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το αίτημά του έπεσε στο κενό. «Δεν απάντησαν ποτέ. Το κατανοώ αυτό διότι δεν συγκεντρώνουν τέτοια στοιχεία. Αλλά επίσης επειδή δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τέτοια στοιχεία. Φοβούνται να δείξουν ότι τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, επειδή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία» είπε ο Ζονγκ στον Guardian.

Μέχρι πρόσφατα οι κινεζικές Αρχές δεν συμπεριλάμβαναν στις μετρήσεις ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα το όζον και αιωρούμενα σωματίδια γνωστά ως PM 2,5, παρότι αυτοί οι ρύποι είναι και οι πιο επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Αν και δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός των συνεπειών της ατμοσφαιρικής μόλυνσης από εκείνων του καπνίσματος, ο Ζονγκ υποστηρίζει ότι στις πόλεις τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα είναι τριπλάσια σε σχέση με την επαρχία, παρότι το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν είναι το ίδιο.

Μετά την ατμοσφαιρική μόλυνση και πέρα από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ο Ζονγκ λέει ότι μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την υγεία βρίσκεται το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα καθώς και τα χημικά που συναντώνται στα έπιπλα.