Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των υπουργών Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ και Υγείας Στέφαν Κονσταντίνοφ εξαιτίας της καθυστέρησης ή της ολικής έλλειψης έργου στην πορεία των αναγκαίων, σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ σε μακρά συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, στην οποία εξήγησε, όπως συνηθίζει, τα αίτια των δύο αιφνιδιαστικών παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής του, οι οποίες κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Ανάμεσα στα έργα τα οποία καθυστέρησε το «πολύ βραδυκίνητο», κατά τα λόγια του πρωθυπουργού, υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε τη μη υπογραφή – μέχρι στιγμής – της συμφωνίας σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με γνώμονα την αποδέσμευση της Σόφιας από την ολοκληρωτική ενεργειακή εξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, όπως συνιστούν συνεχώς στη Σόφια Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα αυτόν κατά την υπουργική θητεία του κ. Τράικοφ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι στις 20 Μαρτίου στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη εδώ και μήνες κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του προέδρου της κυβέρνησης υπήρξε η αποτυχία του επιχειρηματικού συνεδρίου στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στο Κατάρ.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, οι Βούλγαροι επιχειρηματίες έμειναν… μόνοι επειδή «είναι πολύ δύσκολο για έναν Άραβα να σηκωθεί στις δέκα η ώρα το πρωί», κατά τα λόγια του κ. Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση συνέπεια όλων αυτών ήταν όλα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «φιάσκο της κυβέρνησης στα ρεπορτάζ τους, τη στιγμή που έβλεπα τον κ. Τράικοφ να κάνει ηλιοθεραπεία στην παραλία» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις ερμηνείες για κάποιες διαφορές του με τον (πρώην) υπουργό Ενέργειας (τη θέση του οποίου θα αναλάβει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής Ντελίαν Ντόμπρεφ, όπως ανακοίνωσε) αναφορικά με το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε».

Και ανήγγειλε, ότι θα λάβει την οριστική απόφαση του σχετικά με το μεγάλο έργο, όταν λάβει την έκθεση της βρετανικής τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει χρέη συμβούλου για το «Μπέλενε».

Όσον αφορά τον υπουργό Υγείας, ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι χάνει το υπουργείο του επειδή δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα με τις πολύ αυξημένες τιμές ορισμένων φαρμάκων, στη διορία της μιας εβδομάδας που του είχε θέσει ο ίδιος.

«Παρόλο που είναι έντιμος άνθρωπος με καλές ιδέες, ο κ. Κονστνατίνοφ δεν κατάφερε να καταλάβει σε ενάμιση χρόνο, ότι οι αρμόδιοι θεσμοί είναι εκείνοι που κάνουν πράξη τις ιδέες και τα σχέδια. Με συνέπεια να τα βάλει με τους πάντες – με τους υφυπουργούς, με το Ταμείο Υγείας (που διαχειρίζεται τις εισφορές για την υγεία στη Βουλγαρία), ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα μας δεν έχει μάτια να τον δει. Όποτε, εγώ έχω μείνει σχεδόν μοναδικός οπαδός του» είπε ο κ. Μπορίσοφ.

«Η κυβέρνηση είναι σαν μια επιχείρηση. Αν κάποιο στέλεχος δεν κάνει δουλειά, το αλλάζεις. Έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος» κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο Στέφαν Κονσταντίνοφ είναι ο τρίτος υπουργός Υγείας ο οποίος εγκατέλειψε τον
θώκο αφότου ανέλαβε την εξουσία η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο
Μπορίσοφ τον Ιούλιο του 2009.