«Η ποίηση της Αντρέα Δημητρίου είναι σημαντική γιατί καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό της ύφος μέσα από υλικό και γεγονότα που είναι προσωπικά και ιστορικά» λέει για την κύπρια ποιήτρια ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, επιμελητής, επίσης, της μετάφρασης των ποιημάτων της στην ελληνική γλώσσα. «Ο θυμός και η απόγνωση που νιώθει για την απώλεια της γενέθλιας γης μεταφράζεται σε λιτή και άμεση γλώσσα χωρίς στόμφο, με απλές φράσεις που λένε πολλά. Αυτά τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από μια ζωτικότητα η οποία αντισταθμίζει το θρηνητικό είδος που έχει κληρονομηθεί από την Αρχαιότητα».


Μαζί με τον πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα, την ποιήτρια κυρία Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον συγγραφέα Δημήτρη Παπαχρήστου ο Ν. Βαλαωρίτης θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του ποιητικού ημερολογίου της Δημητρίου για το κατεχόμενο χωριό Καπούτι-Μόρφου της Κύπρου που θα γίνει την Τρίτη 27 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Το ημερολόγιο πλαισιώνεται από φωτογραφίες και ποιήματα της Δημητρίου τα οποία απεικονίζουν την ομορφιά μαζί με την ερήμωση, τη νοσταλγία μαζί με τον ρεαλισμό. Τα ποιήματα έχουν μεταφραστεί από την ίδια και τα περισσότερα προέρχονται από την ποιητική συλλογή της «The mountains couldn’t walk away» του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης. Ποιήματα της Αντρέα Δημητρίου έχουν δημοσιευθεί προσφάτως στην αυστραλέζικη ανθολογία «Southern Sun, Aegean Light».

«Ελληνίδα της Διασποράς η Αντρέα Δημητρίου – σημαδεμένη από τις τραγικές αναμνήσεις της εισβολής του Αττίλα στην πατρίδα της την Κύπρο – από την «προβλήτα του χρόνου» της δεύτερης πατρίδας της, της Αυστραλίας, αναβιώνει την εμπειρία της μέσω της γραφής για να θεραπεύσει το τραύμα της παιδικής ηλικίας» έχει πει για την ποιήτρια ο συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός. «Το ποιητικό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τη «μεταφορά»».

Η παρουσίαση του ποιητικού ημερολογίου έγινε από τον όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρμός. «Το ημερολόγιο επαναφέρει στο προσκήνιο τα δεινά που υπέστη η Κύπρος από την τουρκική εισβολή, καθώς και τη συστηματική σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, από το 1974 ως σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο εκδότης του Αρμού κ. Γιώργος Χατζηιακώβου, χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Κάτια Γέρου.