Νέα ταλαιπωρία περιμένει περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν ηλεκτρονικά δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβληθεί πριν από περίπου 4 χρόνια προκειμένου να τους σταλούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009.

Την ίδια στιγμή ένας φορολογούμενος μεγαλοϊδιοκτήτης ακινήτων κατέβαλε στη ΔΕΗ για το «χαράτσι» 112.000 ευρώ! Το αστρονομικό αυτό ποσό καταγράφηκε από το σύστημα TAXIS και αφορά πλήθος ακινήτων πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίες. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της ακίνητης περιουσίας του εν λόγω ιδιοκτήτη ξεπερνά τα 10.000.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει «παγώσει» προσωρινά την αποστολή των περίπου 375.000 ειδοποιητηρίων ΕΤΑΚ 2009 που απομένουν για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που παραμένει ανοικτή και στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα Δημόσια έσοδα.
Μόνο από τα παραπάνω εκκαθαριστικά, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να εισπράξουν έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι πολύ περισσότερα εφόσον σταλούν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2010 (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) και του ΦΑΠ του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι 250.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να διορθώσουν τα λάθη που έχουν προκύψει στις δηλώσεις ΕΤΑΚ παρελθόντων ετών και ως εκ τούτου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, το σύστημα TAXIS δεν μπορεί να προσδιορίσει το φόρο.
Μεταξύ των βασικότερων λαθών είναι τα τετραγωνικά του ακινήτου (παράλειψη ή λανθασμένος αριθμός), τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ των συζύγων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ακίνητο λόγω της διεύθυνσης που έχει δοθεί δεν μπορεί να εντοπιστεί ώστε να προκύψει η αντικειμενική του αξία.
Αξίζει να τονιστεί ότι η διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών στα στοιχεία ακινήτων 250.000 φορολογούμενων είναι ανεξάρτητη με την υποβολή του Ε9 του 2011 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2012.