Η αποκαθήλωση ενός πολιτικού αρχηγού είναι πάντοτε κάτι καταθλιπτικό. Η αποκαθήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου από την Ιπποκράτους ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και κορυφώθηκε χθες με την έλευση φορτηγού μεταφορικής εταιρείας για να αδειάσει το γραφείο του προέδρου. Πρόκειται για το γραφείο τη σχεδίαση του οποίου επέβλεψε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου το 2009 λίγους μήνες πριν το εγκαταλείψει επειδή κέρδισε την εξουσία με μια νίκη αντίστοιχη μόνο εκείνης του 1981… Λιγότερο από τρία χρόνια μετά οι εργάτες της μεταφορικής εταιρείας μπήκαν στο γραφείο του πέμπτου ορόφου και άρχισαν να συγκεντρώνουν σε κούτες τα προεδρικά υπάρχοντα.

Η κινητικότητα σήμανε συναγερμό στους «βενιζελικούς» οι οποίοι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν «εισβάλλει» στην Ιπποκράτους όπως οι ιρακινοί αντάρτες στο ανάκτορο του Σαντάμ στην Βαγδάτη. Η πασιονάρια Εύα Καϊλή συνοδευόμενη από παλαιό συνδικαλιστή της Ολυμπιακής έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις για την εκκένωση του προεδρικού γραφείου. Μου λένε ότι παρ’ ολίγον να προκληθεί επεισόδιο, αλλά τελικώς η Εύα έριξε μια ματιά στις κούτες, οι οποίες περιείχαν laptop, έγγραφα και δεκάδες ομπρέλες με το σήμα και το όνομα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στα γαλλικά και στα αγγλικά. Οι φήμες περί «εσπευσμένης μεταφοράς» οικονομικών στοιχείων ή μυστικών αρχείων δεν επιβεβαιώθηκαν. Το ΠαΣοΚ εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι δεν μετακινήθηκαν έγγραφα του κόμματος. Οι βενιζελικοί δεν το αμφισβητούν. Άλλωστε αν υποθέσουμε ότι κάποια έγγραφα θα έπρεπε να μεταφερθούν, η πρωτοβουλία θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό…

**

Στην άλλη άκρη του ασταθούς «ουράνιου τόξου» της ελληνικής πολιτικής, στην ακραία δεξιά, ανακαλύπτω αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνου Καμμένου και της «Χρυσής Αυγής». Ο Πάνος επέκρινε τους «χρυσαυγίτες» επειδή χαιρετούν ναζιστικά λέγοντας ότι αυτή η στάση κάθε άλλο παρά πατριωτική είναι, ενώ εκείνοι απάντησαν αποκαλώντας τον… «Μητσοτακομπούλη». Στελέχη και των δύο κομμάτων αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους. Στον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο παρενέβη και ο βετεράνος του ευρύτερου χώρου κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί τους και επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής θα κοιτάξει «μόνο μπροστά». Ελπίζω να βρει αξιόλογους υποψηφίους, και όχι μόνο γραφικούς παλαίμαχους του καλλιτεχνικού κόσμου, με τα οποία φημολογείται ότι συνομιλεί.

**

Έτοιμοι να «διεμβολίσουν» το ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι είναι οι κορυφαίοι της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Πρόκειται για το νέο κόμμα με πρόεδρο την κυρία Λούκα Κατσέλη, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Χάρη Καστανίδη και Γραμματέα τον κ. Λ. Μίχο. Η ίδρυση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» έγινε χθες στο Ζάππειο όπου μεταξύ άλλων είχαμε δακρύβρεχτη ομιλία του κ. Καστανίδη για τα 37 χρόνια τα οποία πέρασε στο Κίνημα. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και δύο διαγραμμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο κ. Οδ. Βουδούρης και ο κ. Σπ. Κουβέλης οι οποίοι το σκέφτονται αν θα προσχωρήσουν ή όχι στην κοινοβουλευτική δύναμη της «Συμφωνίας». Το νέο κόμμα «πλασάρεται» ως το «αυθεντικό ΠαΣοΚ» και γι’ αυτό έχει χρώμα το πράσινο σε δύο αποχρώσεις και σήμα δύο πανιά ιστιοπλοίας τα οποία υποτίθεται ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να περιηγηθεί μέσα στη θύελλα του Μνημονίου.

**

Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν υποτιμά το γεγονός ότι πολλοί διαγραμμένοι βουλευτές της ΝΔ θα στελεχώσουν τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και γι’ αυτό λαμβάνει τα μέτρα του να μην επεκταθεί το φαινόμενο και στις τάξεις των πρώην βουλευτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο παραθέτει γεύμα τη Δευτέρα στο Κάραβελ στους πρώην βουλευτές προκειμένου να επιτύχει τον απαραίτητο εξευμενισμό εν’ όψει εκλογών.

**

Εντόνως συζητείται στα πολιτικά και υπουργικά γραφεία ότι η ημερομηνία των εκλογών θα είναι τελικώς η 29η Απριλίου. Βετεράνος κοινοβουλευτικός έδωσε την εξήγηση γιατί γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί η Κυριακή 6 Μαίου. «Το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει μια Εργατική Πρωτομαγιά πέντε μέρες πριν από τις εκλογές», είπε με νόημα.

**

Εν τω μεταξύ στελέχη της China Development Bank βρίσκονται ήδη στην Αθήνα χωρίς να διευκρινίζεται εάν θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ή όχι. Οι εν λόγω πρόκειται να συναντηθούν με υπουργούς και στελέχη. Θυμίζω ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο κ. Χ. Παμπούκης είχαν καλλιεργήσει τις σχέσεις με την φίλη χώρα και τη συγκεκριμένη τράπεζα. Αναφέρονταν σε ένα ειδικό fund που θα δημιουργούσαν οι Kινέζοι στην Αθήνα. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ώστε να πιστεύω ότι το Fund θα ιδρυθεί αυτές τις ημέρες, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν στο υπό την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου υπουργείο Ανάπτυξης.