Πόσο μπορεί να αλλάξει μια ομάδα από την παρουσία (ή μη) ενός ποδοσφαιριστή; Στον εφετινό Παναθηναϊκό αποδεικνύεται ότι ένας και μόνο παίκτης είναι ικανός για να κάνει τη διαφορά. Ο λόγος για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Σεμπάστιαν Λέτο, η απουσία του οποίου κατά το τελευταίο δίμηνο οδήγησε τους Πράσινους στην αγωνιστική κατάρρευση και στην πτώση από την κορυφή της βαθμολογίας.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που ο 25χρονος αργεντινός μεσοεπιθετικός τέθηκε νοκ άουτ με πρόβλημα στο δεξί γόνατο, το Τριφύλλι απώλεσε εννέα βαθμούς στα παιχνίδια που ακολούθησαν με τον Λεβαδειακό (1-0) και την ΑΕΚ (2-0) εκτός έδρας και τον ΠΑΟΚ (0-2) εντός. Κάπως έτσι το προβάδισμα των πέντε βαθμών που είχαν οι Πράσινοι έναντι του Ολυμπιακού περί τα μέσα Ιανουαρίου, μετατράπηκε σε -4 παραμονές του ντέρμπι «αιωνίων».

Επίσης, ο Λέτο έλειψε και από το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, όπου και πάλι οι Πράσινοι στραβοπάτησαν αποσπώντας την ισοπαλία (1-1) με γκολ του Ισπανού Τοτσέ στις καθυστερήσεις. Συνολικά ο Λέτο απουσίασε σε εφτά εφετινά ματς, από τα οποία το Τριφύλλι γκέλαρε στα τέσσερα εξ αυτών, ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση της παραγωγικότητας στην επιθετική γραμμή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απουσία του Λέτο από την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού επηρεάζει αρνητικά και τους συμπαίκτες του (ιδίως τους μεσοεπιθετικούς), οι οποίοι διανύουν περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο Γκανέζος Κουίνσι, ο Πορτογάλος Ζέκα και ο Βραζιλιάνος Κλέιτον, οι οποίοι είναι… άλλοι παίκτες απόντος του αργεντινού άσου.

Σε αυτό βεβαίως συντελεί το αργό, προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο παιχνίδι του αντικαταστάτη του στην κορυφή της επίθεσης, Τοτσέ, ο οποίος δεν τραβάει πάνω δύο και τρεις αντιπάλους, δημιουργώντας περισσότερους χώρους στους συμπαίκτες του, όπως έκανε ο Λέτο. Ενδεχομένως αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που λείπει από το Τριφύλλι όταν αγωνίζεται χωρίς τον πολυτιμότερο παίκτη του…