Το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έφθασε τα 5,87 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012, από 5,73 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη και περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το παρήγορο είναι ότι η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρoβλέπει την εκταμίευση 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσα το 2012, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούλιο και επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ το 2013 ώστε να δοθεί ανάσα στην οικονομία.
Στην κατεύθυνση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης έδωσε εντολή, με κατ’ επείγουσα εγκύκλιο, να αρχίσουν οι διαδικασίες για την πληρωμή των υποχρεώσεων όλων των φορέων της γενικής κυβένρησης. Τα «φέσια» του Δημοσίου προκαλούν ασφυξία στην οικονομία και επιτείνουν την ύφεση, κάτι που αναγνωρίστηκε και από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) που χρωστούν 2,77 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που οφείλει 1,39 δισ. ευρώ.
Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλος, έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 878 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία χρωστούν 658 εκατ. ευρώ.
Τι λέει η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος Σαχινίδη αναφέρει ότι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των υπουργείων, θα συμπληρώσουν και θα αποστείλουν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικό πίνακα με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις και απαιτήσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Οι εποπτευόμενοι φορείς θα αποστείλουν τους πίνακες στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αφού πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους θα τα διαβιβάσουν στο ΓΛΚ.
Οι φορείς που θα ενισχυθούν με πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών.
β) Να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρεις τουλάχιστον μήνες. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίμανσής τους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσμευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση μπορεί να πληρωθεί. Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.
γ) Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους μέρος των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
δ) Να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Οι φορείς που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν άμεσα να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από το ΓΛΚ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν μέσω των εποπτευόντων υπουργείων, τα οποία αφού εξετάσουν και αξιολογήσουν τα αιτήματα των φορέων θα τα αποστείλουν στο ΓΛΚ το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2012.
Το ΓΛΚ θα εξετάζει τα αιτήματα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητά πρόσθετες διευκρινήσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κτλ. Στη συνέχεια θα μεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις μέσω των προϋπολογισμών των υπουργείων. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ημερών από τη λήψη της χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, οι φορείς θα αποστείλουν βεβαίωση ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των σχετικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής δεν χρησιμοποιηθεί, θα επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.