Ανασυγκρότηση του κόμματος, αλλαγές προσώπων σε κεντρικά πόστα και αποσαφήνιση των πολιτικών θέσεων του κόμματος εν όψει εκλογών και για την επόμενη ημέρα μετά τις κάλπες, συνιστούν το πλέγμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ, έπειτα και από την τυπική ανακήρυξη του κ. Ευ. Βενιζέλου στη θέση του προέδρου την επόμενη Κυριακή.

Εως τότε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα μιλήσει στην ΚΟ του κόμματος και πιθανώς θα παραχωρήσει και μία συνέντευξη Τύπου.
Εν όψει των διαδικασιών, ο κομματικός μηχανισμός και οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επιδιώκουν μία ανασυγκρότηση-εξπρές, προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα ομαλής εξέλιξης των διαδικασιών.
Επιπλέον, ευελπιστούν να υπάρξει μία αξιοπρεπής προσέλευση μελών και φίλων του κόμματος στις κάλπες, ούτως ώστε, αφενός να ξυπνήσουν οι μηχανισμοί και τα αντανακλαστικά που βρίσκονται σε λήθαργο και, αφετέρου, να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο σχολίων για την βάση πολιτικής νομιμοποίησης της νέας ηγεσίας.
Ανακοινώνουν το κόμμα Λούκα και Καστανίδης
Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας ή αμέσως μετά τις κομματικές διαδικασίες του ΠαΣοΚ αναμένεται και η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Χ. Καστανίδη, ο τίτλος του οποίου θα παραπέμπει, σύμφωνα με πληροφορίες στην Σοσιαλδημοκρατία και σύμβολό του θα είναι το τριαντάφυλλο.

Ο πήχυς για την προσέλευση μελών και φίλων
Οι περισσότεροι πάντως θέλουν να σημειώσουν ότι η συγκυρία δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη του 2007, όπου άλλωστε η αντιπαράθεση ήταν σκληρή μεταξύ δύο υποψηφίων, ενώ ήδη με κάποιες δηλώσεις στελέχη του περιβάλλοντος Βενιζέλου (όπως ο κ. Ν. Σαλογιάννης), προσπαθούν να κατεβάσουν τον πήχυ των προσδοκιών για την προσέλευση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις πάντως, το σενάριο βάσει του οποίου η προσέλευση θα πλησιάσει τις 100.000, είναι υπεραισιόδοξο.

Εν όψει αυτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε συνδυασμό με την κατάρτιση της δανειακής σύμβασης και της αλλαγής ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος, ενώ αναμένεται ότι θα ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει και μία συνέντευξη Τύπου.

Αλλαγές προσώπων στο κόμμα
Στη συνέχεια, και αφότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου, αναμένονται και οι πρώτες αλλαγές στο επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μ. Καρχιμάκης αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα συνεδριάσουν τα αρμόδια κομματικά όργανα για την ανάδειξη νέου Γραμματέα. Η φημολογία θέλει τον κ. Π. Κουκουλόπουλο να καταλαμβάνει τη θέση αυτή, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλου Τύπου λύσεις.
Επίσης, εν όψει εκλογών θα πρέπει να οριστεί από τον κ. Βενιζέλο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση είναι μεταξύ των άλλων αυτά της κυρίας Συλβάνας Ράπτη και του κ. Κ. Καρτάλη.
Γενική συμπαράταξη με Βενιζέλο

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας πάντως, από τα στελέχη του ΠαΣοΚ (τουλάχιστον όσων μίλησαν δημοσίως) δόθηκε μία εντύπωση γενικής συμπαράταξης με την νέα ηγεσία του κόμματος.
Ο κ. Α. Λοβέρδος μιλώντας στο Mega, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι με την νέα ηγεσία το κόμμα «δεν θα είναι χυλός, με όργανα φυσαρμόνικα» και προσέθεσε ότι το νέο ΠαΣοΚ θα είναι «μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, με σαφή χρονοδιαγράμματα και πολιτικές, και όχι γενικότητες στο λόγο του».
Από την πλευρά του κ. Δ. Ρέππα εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία σημειώθηκε ότι «με δεδομένη την οριστικοποίηση της θέσης του Προέδρου του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας εργάστηκε ευθύς εξ αρχής για την ομαλή μετάβαση στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως πάντα στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έτσι και τώρα τοποθετήθηκε επί του θέματος από την πρώτη στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο. Και εργάζεται με τον κ. Βενιζέλο για την πετυχημένη προοπτική του ΠαΣοΚ και της ηγεσίας του».
Τις επιφυλάξεις του πάντως για τις διαδικασίες και την μοναδική, εν τέλει, υποψηφιότητα εξέφρασε ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, λέγοντας: «θα ήταν καλύτερα να ήταν δύο υποψήφιοι και θα μπορούσε και η προσέλευση του κόσμου να ήταν μεγαλύτερη και θα ήταν και πιο υγιές. Το καταστατικό μας ουσιαστικά προβλέπει μέχρι τρεις υποψηφίους. Και βέβαια προβλέπει πρόταση, δεν προβλέπει αυτοπρόταση».
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Flash απέφυγε να πάρει θέση υπέρ του κ. Βενιζέλου, ωστόσο μιλώντας για τα μετεκλογικά σενάρια συντάχθηκε με την άποψη της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. «Τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορεί να τα σηκώσει ένα κόμμα μόνο του ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Το ζητούμενο δεν είναι αυτή τη στιγμή να ξεκινήσουμε να μιλάμε για συγκυβέρνηση ή όχι και να ψάχνουμε ποιοι θα είναι οι δυνητικοί συνδυασμοί», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι «οι απαραίτητες συγκρούσεις που έπρεπε να γίνουν είναι τόσο μεγάλες που ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα πάρει πάνω του. Χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας, όπως τουλάχιστον αυτή θα εκφραστεί μέσα από τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή».

Με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγ. Νιώτης ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠαΣοΚ είναι «αφετηρία συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης» και συμπλήρωσε πως «η καθολική στήριξη του νέου προέδρου, η αξιοποίηση των πολιτικών και προγραμματικών προτάσεων που κατατέθηκαν στην εθνική συνδιάσκεψη με βάση το πλαίσιο που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και τις προτάσεις όλων των στελεχών μας και του Χρήστου Παπουτσή, η διαφύλαξη του Γιώργου Παπανδρέου ως εθνικού κεφαλαίου, είναι βασικές προϋποθέσεις για τη μεγάλη μάχη και τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές».