Με έντονο σκεπτικισμό για την επόμενη ημέρα υποδέχτηκε η αγορά τα αποτελέσματα του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), έστω κι αν αυτά αξιολογήθηκαν «ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου». Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν τη Δευτέρα διακινούνται π.χ. στην «γκρίζα αγορά» στο ένα πέμπτο της ονομαστικής τους αξίας.
Αρκετοί θεωρούν ωστόσο πως η Ελλάδα έχει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για να ξεφύγει από τη στενωπό, αν και τα μάτια στρέφονται τώρα στις επερχόμενες εκλογές και στο κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται σημαντικοί για την τύχη της χώρας, καθώς όπως λέγεται θα πρέπει (η Ελλάδα) να είναι σε θέση να αποδείξει αν ανήκει στην ευρωζώνη ή όχι, υλοποιώντας παράλληλα και αυτά που υπέγραψε αν θέλει να ανακτήσει μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η δυσπιστία των εμπλεκομένων αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι τα νέα ομόλογα, που θα εκδοθούν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους, στην «γκρίζα αγορά», δηλαδή στις συναλλαγές που γίνονται σε πλατφόρμες μεγάλων διεθνών τραπεζών (τις αποκαλούμενες και «σκοτεινές συναλλαγές»), διακινούνται στο ένα πέμπτο της ονομαστικής τους αξίας. Καθώς μάλιστα ορισμένοι επενδυτές δεν αποκλείουν και άλλη αναδιάρθρωση χρέους, οι τιμές που δίδονται κινούνται κοντά στα 20 σεντ ανά ευρώ για τα νέα ομόλογα.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι οικονομολόγοι της Citigroup δίνουν πιθανότητες 50% η χώρα μας να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ για τον λονδρέζικο οίκο Schroder η Ελλάδα θα δει την πόρτα της εξόδου από το ευρώ το 2013. Αν και όπως υποστηρίζει η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, η βοήθεια του σχεδίου αυτού θα μπορούσε να της χορηγηθεί αφού πρώτα επιλέξει την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη.
Για την Credit Agricole πάντως τα νέα από την Ελλάδα είναι τα αναμενόμενα και η αντίδραση της αγοράς είναι μια κλασική περίπτωση του «αγόρασε στη φήμη, πούλησε στην είδηση», ενώ για την Barclays Capital η ενεργοποίηση των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) δεν θα έχει συστημικά σημαντικές επιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων η προοπτική μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα έχει απομακρυνθεί, αν και όπως αναφέρεται αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων της χώρας ούτε και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Το επόμενο «επεισόδιο» αναμένεται να είναι οι εκλογές, όπου οι εταίροι αλλά και οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την πολιτική δέσμευση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.Το ρευστό προεκλογικό σκηνικό ενισχύει τους φόβους των επενδυτών την ώρα που όπως διαπιστώνει και ο Economist «ποτέ οι έλληνες πολιτικοί δεν ήταν τόσο αντιδημοφιλείς».
Ισχυρή κυβέρνηση όμως μετά τις εκλογές, επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχόμενα τρίμηνα με πρωτογενές πλεόνασμα, σταδιακή βελτίωση του ΑΕΠ, διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις αποτελούν όπως αναφέρεται τις βασικές προϋποθέσεις που θα συντείνουν στη βελτίωση της ψυχολογίας.
Η αλήθεια είναι πως για την αγορά για πρώτη φορά με την κυβέρνηση Παπαδήμου βρέθηκε όπως λέγεται ένας άνθρωπος να μιλήσει ρεαλιστικά για την ελληνική πραγματικότητα, προχωρώντας ένα βήμα μπροστά τις μεταρρυθμίσεις.
Ετσι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση αποδειχθεί απρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εγκλωβιστεί στην ίδια λογική που επικράτησε για μία μακρά περίοδο, επιτείνοντας τα προβλήματα.
Οπως αναφέρεται θα πρέπει την επομένη των εκλογών η νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να «κλείσει τα ανοικτά μέτωπα» που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ