Επιμένει ο κ. Νταβούτογλου να μη δοθεί η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εάν προηγουμένως δεν λυθεί το Κυπριακό.

Αυτή τη φορά προχώρησε σε μία εντυπωσιακή κίνηση, εγκαταλείποντας προς στιγμή τις απειλές ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

Κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ασκήσουν πίεση προς την Κύπρο και να δηλώσουν ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται από επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Νταβούτογλου κατά τη πτήση του από την Ολλανδία προς το Ναχιτσεβάν είπε ότι «οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να αποδεχθούν την ελληνοκυπριακή προεδρία εάν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα έως την 1η Ιουλίου». Δεν παρέλειψε να θέσει και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι υπό συζήτηση εδώ και 35 χρόνια και ότι δεν θα ήταν δύσκολο να επιλυθεί έως την 1η Ιουλίου 2012 και τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της πραγματοποίησης διεθνούς διασκέψεως.

Η Τουρκία βρίσκεται υπό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, μία χώρα μέλους της ΕΕ και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, στην ευρωζώνη.

Απειλεί μάλιστα ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό δεν αποκλείει και την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, απειλή που εξόργισε τα κοινοτικά όργανα.

Η Κύπρος στο μεταξύ ετοιμάζεται (και με τεχνική και πολιτική στήριξη από την Αθήνα) για την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ, και το πρόγραμμα το παρουσίασε ήδη ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας στην Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο, η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ και όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.