Το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων που δεν συμμετέχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, ενώ αύριο και αφού έχει νωρίτερα ολοκληρωθεί η διαδικασίας της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του για τις αποφάσεις των διοικήσεων αυτών των ταμείων ( ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΤΑΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΤΕΑΔΥ) ενώ ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι αν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοί πόροι που έχουν διατεθεί σε αυτά τα ταμεία, οι ανάγκες στήριξης του χρηματοδοτικού προγράμματος και η ανάγκη σωτηρίας της χώρας οι αποφάσεις «είναι παράλογες και μυωπικές».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Λουκά Παπαδήμου

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε στη συνεδρίαση ότι, πέραν όλων των άλλων, οι αποφάσεις των διοικήσεων είναι λάθος και δεν προστατεύουν την περιουσία των ταμείων.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σημειώνουν ότι η συμμετοχή των ταμείων σε αυτήν τη φάση δεν είναι καθοριστική για την τελική έκβαση του PSI.

Εκλογές στις 6 ή στις 13 Μαΐου

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έως τις 13 Μαρτίου και αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία του PSI, θα έχει προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 177 δισ. ευρώ, ενώ έναν μήνα αργότερα, στις 13 Απριλίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση ομολόγων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ που θα υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και άλλων 10 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Με βάση αυτά, και με τα δεδομένα που διαμορφώνονται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Βουλή πιθανολογείται ότι θα κλείσει λίγο πριν το Πάσχα, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 6 ή στις 13 Μαΐου.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον διορισμό διοικούσας επιτροπής η οποία εντός πενταμήνου θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση των υπό κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ. Επίσης διευθετήθηκε οριστικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens και όπως ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, η γερμανική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για συμμετοχή στελεχών της σε παράνομες δραστηριότητες, δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε βοήθεια για τις ποινικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ενώ δέχτηκε και το διορισμό επιτρόπου του ελληνικού δημοσίου για τον έλεγχο όλων των συμφωνιών που θα επακολουθήσουν.

Με βάση αυτά το ύψος του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια ευρώ, ογδόντα εκ των οποίων αφορούν συμψηφισμούς αποζημιώσεων και οφειλών της εταιρείας ενώ τα 90 υπόλοιπα θα διατεθούν από τη Siemens προς οργανισμούς του Δημοσίου και φορείς είτε με τη μορφή τεχνολογικού εξοπλισμού είτε ως προγράμματα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης στελεχών.

Η Siemens έχει επίσης ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να διαθέσει εκατό εκατομμύρια σε ώριμες επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ εξετάσει την επένδυση άλλων εξήντα εκατομμυρίων σε συγκεκριμένη επένδυση για τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης έως το τέλος Μαρτίου οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για:

α) συμμόρφωση με κοινοτικές οδηγίες για παροχή υπηρεσιών
β) τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
γ) την απελευθέρωση των τεχνικών επαγγελμάτων

Επιπλέον στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το ζήτημα των προπηλακισμών βουλευτών και αποφασίστηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεδριάσει διυπουργική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας για το θέμα ο υπουργός μεταφορών κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι οι βουλευτές που προπηλακίστηκαν στη Ρόδο δεν είχαν καν ψηφίσει το Μνημόνιο.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Λουκά Παπαδήμου