Συζήτησα «πολύ ανοικτά» μμε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να φύγει από το ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη ο Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.

Οπως ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές αρχές ήταν 100% προσηλωμένες στο να παραμείνουν μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ο Σόιμπλε απέρριψε ορισμένες επιθετικές -όπως σημειώνει το πρακτορείο- ερωτήσεις για τη γερμανική στάση έναντι της Ελλάδος και της ελληνικής κρίσης, λέγοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν από την ίδια και η Γερμανία δεν τήρησε «τιμωρητική» στάση.

«Δείξαμε πολύ αλληλεγγύη στην Ελλάδα»
είπε ο Σόιμπλε. «Ολοι ξέρουν ότι τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν μπορούν να αναζητηθούν έξω από αυτή» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έγιναν ενώπιον φοιτητών του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (EUI) στη Φλωρεντία.

Ο κ. Σόιμπλε εξοργίστηκε όταν οι φοιτητές φόρεσαν μάσκες χοίρων, μια αναφορά στα λεγόμενα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) που θεωρούνταν από τους επενδυτές ως οι πιο ευάλωτες στην αρχή της κρίσης στη ζώνη του ευρώ .

«Δεν μου αρέσει η λέξη ‘PIGS’, επειδή μπορεί να σχετιστεί με δυσάρεστα πράγματα. Ποιοι είναι οι ‘PIGS’; Δεν μου αρέσει αυτό», είπε στους φοιτητές που σφύριζαν και αποδοκίμαζαν.