Από υπουργούς όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος έως ανθρώπους της τέχνης όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, πλήθος σημαντικών ανθρώπων κινητοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου, επίσημη ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο, στο Ζάππειο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Unicef σε διοργάνωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

«Παιδική Βία: Δεν κλείνουμε τα μάτια» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας VPRC ειδικά για την ημερίδα. Η έρευνα είχε ως στόχο να αποτυπώσει τις σύγχρονες μορφές της παιδικής βίας και να ανιχνεύσει τα αίτια του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε για το ρόλο της πολιτείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλήμης Ναυρίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, ο Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Aθανάσιος Γκότοβος, ενώ ο συντονισμός έγινε από τη δημοσιογράφο, Μαρία Σπυράκη.

Η ηθοποιός, Ξένια Καλογεροπούλου, που έκανε το παιδικό θέατρο υψηλή τέχνη στην Ελλάδα διάβασε ένα λογοτεχνικό απόσπασμα σχετικά με την παιδική βία από το βιβλίο «΄Αγρια Παιδιά» του Στίβεν Κέλμαν (εκδόσεις Μεταίχμιο) υποψήφιο για βραβείο Booker 2011 και μοιράστηκε με το κοινό εμπειρίες της από τη συνεργασία της με τα παιδιά από το θεατρικό εργαστήρι του θεάτρου «Πόρτα».

Την εκδήλωση πλαισίωσε η παιδική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Φύγε μακριά» που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση. Στο τέλος της εκδήλωσης, σε μια συμβολική κίνηση, οι μικροί μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής άφησαν να φύγουν στον ουρανό δεκάδες μπαλόνια που μετέφεραν τα μηνύματα που έστειλαν για την παιδική βία οι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας.

Τα πρωτότυπα έργα που δημιούργησαν ειδικά για την εκδήλωση γνωστοί ΄Ελληνες καλλιτέχνες αποτέλεσαν το αντικείμενο έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Στο κοινό της εκδήλωσης δόθηκε το λεύκωμα «Παιδική Βία: Δεν κλείνουμε τα μάτια», το οποίο περιείχε σκέψεις, σκίτσα, ιστορίες και μηνύματα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών σχετικά με το θέμα, καθώς και το παραμύθι «Ο λαγός και το μαντολίνο», που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς ειδικά για την εκδήλωση και εκδόθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κώστας Ρέμελης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κώστας Καρτάλης και η σύζυγος του κυρία Βικτόρια Ζυγούρου, η πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Πέμυ Ζούνη, ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην ειδικός γραμματέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, οι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Αδαμάκος, Μανώλης Χάρος, Κωστής Γεωργίου, η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κυρία Κατερίνα Κοσκινά, η κυρία Μαρίνα Θεοχαράκη από το Ίδρυμα Θεοχαράκη, η κυρία Λόλα Νταϊφά και πολλοί άλλοι.