Πολυμελές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 44 άτομα και είχαν ως πεδίο δράσης 13 νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα εξάρθρωσαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, όπλα, μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων και βιβλία για το χαρακτηρισμό αρχαίων αντικειμένων. Aνάμεσα στα νομίσματα είναι και ένα που απεικονίζει τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας και θεωρείται σημαντικής αξίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ένας 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιποι 43 κατηγορούμενου ηλικίας από 25 έως 74 ετών είχαν διάφορους ρόλους. Ανάμεσα τους, περιλαμβάνονται συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 66χρονος είχε συστήσει το κύκλωμα με στόχο την εμπορία αρχαίων αντικειμένων κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα είχε συστήσει μια επιτελική ομάδα την οποία απάρτιζαν συγγενικά του πρόσωπα.

Στη συνέχεια έβρισκαν άτομα για να ανακαλύπτουν αρχαία αντικείμενα που προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό ή τα έστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους. Από την έρευνα έχουν διακριβωθεί συχνές μεταβάσεις του σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.

Όπως διαπιστώθηκε το πεδίο δράσης της εγκληματικής ομάδας εκτείνεται σε νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Κατά την διάρκεια ερευνών που έγιναν στα σπίτια των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– πάνω από 8 χιλιάδες νομίσματα, κάθε μορφής και εμφάνισης τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια και στην πλειοψηφία τους είναι χάλκινα,

– πολλά αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας,

– βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές Αγίων,

– όπλα (3 πολεμικά τουφέκια, 1 μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, 1 τροποποιημένο κυνηγετικό όπλο, 3 πιστόλια, 7 περίστροφα και 1 πιστόλι φωτοβολίδων)

– 19 ανιχνευτών μετάλλων,

– υλικό και βιβλία αρχαιολογικών θεμάτων οποία χρησιμοποιούνται για τεκμηρίωση των νομισμάτων,

– χρήματα (8.350 ευρώ και (69 Λέβα),

– 47 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν,

– 5 πλαστά έντυπα ασυμπλήρωτων αδειών κυκλοφορίας Ελληνικών Αρχών, καθώς και 2 Αρχών Ολλανδίας και 1 Αρχών Δανίας

καθώς επίσης και μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

Μεταξύ των νομισμάτων και αρχαίων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής – αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια όπως:

– 3 χρυσά επιστόμια,

– πλήθος κοσμημάτων,

– μικρά αγαλματίδια χάλκινα αναθηματικού τύπου,

– χάλκινες χάντρες περιδεραίων και πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες περιδεραίων,

αιχμές βέλων και μαρμάρινο τμήμα γυναικείας κεφαλής πιθανά από επιτύμβια στήλη.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται σε συνεργασία και με ξένες διωκτικές αρχές για να διαπιστωθεί η ακριβής δράση τους.