«Η σιωπή μου προς απάντησή σας». Αυτή ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στις προχθεσινές αιτιάσεις του υπουργού ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη εναντίον του γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Δεν ασχολούμαστε με κάθε ψήλου πήδημα» δήλωσε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ σε σημερινή συνέντευξη τύπου. «Ουδέν σχόλιο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομίας Τάνια Κράους. «Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού ανάπτυξης μας είναι άγνωστες».
«Τα λεφτά είναι πολλά» πρόσθεσε λίγο αργότερα πηγή της καγκελαρίας, που θέλει να μείνει ανώνυμη. «Δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο, μόνο και μόνο επειδή ένας έλληνας πολιτικός κάνει ξαφνικά παράσιτα».
Ο κ. Χρυσοχοίδης, ως γνωστό, είχε κατηγορήσει ευθέως το γερμανό αντικαγκελάριο ότι «υπονομεύει συστηματικά» τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα του πρόσαψε την κατηγορία, ότι κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα δεν είχε ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά «την εξόφληση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τις γερμανικές επιχειρήσεις».
Πιο ομιλητικός ήταν στην ίδια συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους σχετικά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
«Η χώρα έκανε πολλά, πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες» είπε. «Όλα δείχνουν πολύ καλά. Το φως για την παροχή της δόσης δεν είναι ακόμα εντελώς πράσινο, αλλά κιτρινοπάσινο».
Για να «πρασινίσει» πλήρως, πρόσθεσε, πρέπει να διευθετηθούν ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες από την τρόικα και να υπάρξει τελική αποσαφήνιση σε δυο υπό εξέλιξη θέματα, το PSI και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του δεύτερου πακέτου.
«Η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο »κούρεμα» λήγει την 8η Μαρτίου» είπε. «Ήδη μια μέρα αργότερα, οι υπουργοί οικονομικών θα κάνουν τηλεδιάσκεψη και θα αποφασίσουν για το επόμενο βήμα». Και σε τι αφορά το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος έδειξε αισιόδοξος, ότι το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου – την ημέρα που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα είκοσι και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές της με χρήματα του δεύτερου πακέτου – θα έχει πάρει την απόφασή του για συμμετοχή, ή όχι.
Ο κ. Κοτχάους «άδειασε» παράλληλα τον κ.Ρόσλερ αναφορικά με την πρόταση του τελευταίου για τοποθέτηση ενός ευρωπαίου «επιτρόπου ανάπτυξης» για την Ελλάδα. «Τέτοια θέση δεν προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο» είπε. «Όχι, προς το παρόν τουλάχιστον».