Κοσμική λωρίδα μαιευτήριο άστρων

Μια εντυπωσιακή εικόνα του Μοριακού Νέφους του Ταύρου κατέγραψε με τον φακό του το τηλεσκόπιο APEX (Atacama Pathfinder Experiment) στη Χιλή. Η φωτογραφία δείχνει μια ελικοειδή λωρίδα κοσμικής ύλης η οποία αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων.

http://www.youtube.com/watch?v=c44UklXrFks

Μια εντυπωσιακή εικόνα του Μοριακού Νέφους του Ταύρου κατέγραψε με τον φακό του το τηλεσκόπιο APEX (Atacama Pathfinder Experiment) στη Χιλή. Η φωτογραφία δείχνει μια ελικοειδή λωρίδα κοσμικής ύλης η οποία αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων. Το Μοριακό Νέφος του Ταύρου, στον ομώνυμο αστερισμό, βρίσκεται σε απόσταση 450 περίπου ετών φωτός από τη Γη και είναι μια από τις πιο κοντινές σε εμάς περιοχές γέννησης νέων άστρων.

Το Νέφος αποτελείται κυρίως από πολύ ψυχρή κοσμική σκόνη και αέρια ενώ τα άστρα που γεννιούνται εκεί δεν είναι πολύ μεγάλα ούτε υψηλής λαμπρότητας. Έτσι το Νέφος παραμένει ιδιαίτερα σκοτεινό για τα όργανα που παρατηρούν στο ορατό φως. Τα όργανα του APEX βλέπουν και στις μικροκυματικές συχνότητες δίνοντας στο τηλεσκόπιο τη δυνατότητα να καταγράψει μια εντυπωσιακή εικόνα του Μοριακού Νέφους του Ταύρου. Το Νέφος αποτυπώνεται ως μια ερυθρή ελικοειδή λωρίδα κοσμικής ύλης στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν άστρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η λωρίδα αυτή έχει έκταση δέκα έτη φωτός.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk