Ένα εμβόλιο ενάντια στον εθισμό στην ηρωίνη μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας του Μεξικού Σάλομον Τσερτορίφσκι η κυβέρνηση της χώρας έχει κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της θεραπείας μετά από επιτυχημένα πειράματα σε εθισμένους στο «σκληρό» ναρκωτικό αρουραίους.

Επόμενο βήμα οι δοκιμές σε ανθρώπους

«Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή της θεραπείας σε ανθρώπους» ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες που βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Όπως είπε, το νέο επίτευγμα που ανήκει σε ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού (ΙΝΡ) μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή πολλών ανθρώπων. «Πρόκειται ωστόσο για μια διαδικασία η οποία απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια δουλειάς ακόμη» είπε ο κύριος Τσερτορίφσκι και προσέθεσε ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο την ηρωίνη. «Η πατέντα αφορά μέχρι στιγμής την ηρωίνη αλλά προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στη θεραπεία του εθισμού στην κοκαΐνη και στις μεταμφεταμίνες».

Σύμφωνα με την ισπανόφωνη εφημερίδα «Reforma» το εμβόλιο δρα προκαλώντας ανοσολογική απόκριση του οργανισμού η οποία αποτρέπει την ηρωίνη από το να εισέλθει στο νευρικό σύστημα και να προσδεθεί στους υποδοχείς οπιοειδών στο εγκεφαλικό στέλεχος. Η διαδικασία αυτή μειώνει την ευφορία που δημιουργεί το ναρκωτικό στον εγκέφαλο – η ηρωίνη έχει παρόμοια επίδραση με τα αποκαλούμενα «χημικά της ευχαρίστησης» του οργανισμού, τις ενδορφίνες.

Εξαφάνιση της επιθυμίας για ηρωίνη

Πειράματα σε αρουραίους εθισμένους στην ηρωίνη έδειξαν ότι η επιθυμία για συνεχή λήψη του ναρκωτικού εξαφανίστηκε. Η Μαρία Ελενα Μεδίνα Μόρα, διευθύντρια του ΙΝΡ σημείωσε ότι «το εμβόλιο δεν θα αποτελεί τη λύση για όλες τις εξαρτήσεις, αλλά είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο πεδίο της θεραπείας. Ελπίζεται ότι το άτομο που θα λαμβάνει το εμβόλιο θα εμφανίζει μικρότερη επιθυμία για λήψη του ναρκωτικού καθώς η θεραπεία θα μπλοκάρει την ευχαρίστηση που αισθάνεται όταν κάνει χρήση του. Προφανώς βέβαια ο χρήστης θα πρέπει να θέλει να σταματήσει τα ναρκωτικά και να λάβει παράλληλα ψυχιατρική βοήθεια».

Η ηρωίνη είναι ένα ναρκωτικό που παράγεται από τη μορφίνη με χημική επεξεργασία (η μορφίνη εξάγεται από την οπιούχο παπαρούνα). Είναι άκρως εθιστική και η λήψη υπερβολικών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ακόμη και σε θάνατο. Τα συμπτώματα απεξάρτησης από το «σκληρό» αυτό ναρκωτικό είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν διάρροια, εμέτους, κατάθλιψη, μεγάλη ευαισθησία στον πόνο και πυρετό.