Eπίθεση στα μίντια, στα συμφέροντα και στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι ευθύνονται για την εσωτερική κρίση της χώρας. «Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, έκανε συγκεκριμένες τις αναφορές του. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτό, μετέφερε ο κ. Μπεγλίτης ότι ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Διευκρινίσεις από τον Π. Μπεγλίτη

Διευκρινίσεις έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης σχετικά με το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα, έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπεγλίτης ανασκεύασε εν μέρει την αρχική του δήλωση σχετικά με τη στάση που τήρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης.

Στην αρχική του ενημέρωση υποστήριξε ότι ο κ. Ταμβακάκης ζήτησε τη γνώμη του Πρωθυπουργού για το αν θα δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ. Στην ενημέρωση που έκανε έπειτα από τη λήξη του Πολιτικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

«Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ επειδή δεν πληρούσε τα εκ του νόμου τεκμήρια και προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πολιτική υπόδειξη ή παρέμβαση του Πρωθυπουργού ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οταν διαπιστώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι υπήρχε αρνητική στάση από τις εφημερίδες του συγκεκριμένου συγκροτήματος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της Εθνικής με την Alpha Bank, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα να του πουν γιατί μια τόσο θετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται αρνητικά.

»Και έμαθε ότι υπήρξε αίτηση για δανεισμό που απορρίφθηκε για καθαρά τραπεζικούς λόγους. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την αυτόνομη απόφαση της Εθνικής και την αυτονομία του τραπεζικού έναντι του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει ότι οι εποχές των σχέσεων και των επιρροών του πολιτικού συστήματος στο τραπεζικό και το αντίστροφο, με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

»Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Ψυχάρη για τη συνάντηση με τους εκδότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε από την είσοδο που εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι επισκέπτες πλην των υπουργών,παρουσία του κ. Ηλ. Μόσιαλου και των άλλων εκδοτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους παριστάμενους εκδότες λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας και της κρίσης που πλήττει τη χώρα να συμβάλουν μέσω των εφημερίδων τους και των ΜΜΕ στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης ώστε να ξεπεράσει η χώρα με τον πιο συντεταγμένο τρόπο την κρίση. Με ψυχραιμία στην απόδοση των γεγονότων να συμβάλουν στο κλίμα ψυχραιμίας που είχε και έχει ανάγκη η χώρα».

Ο κ. Μπεγλίτης, ρωτήθηκε για τις αντιφάσεις που υπήρξαν στις δύο τοποθετήσεις του καθώς και το χρονικό χάσμα ανάμεσα στο αίτημα δανεισμού του ΔΟΛ και στην ανακοίνωση της αποτυχίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, και απάντησε ότι και τις δύο φορές είπε τα ίδια πράγματακαι ότι η χρονική αλληλουχία των γεγονότων δεν έχει σημασία, σημασία έχει η ουσία.