• Αναζήτηση
 • Αύξηση 50% στις χρηματοδοτήσεις του ΔΝΤ

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε κατά περισσότερο από 50% το 2011 το συνολικό ποσό που δάνεισε στα κράτη-μέλη του, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδρυμα την Τετάρτη. Από τους πόρους του ΔΝΤ που διοχετεύτηκαν σε 52 χώρες, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε τέσσερις ευρωπαϊκές -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ρουμανία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε κατά περισσότερο από 50% το 2011 το συνολικό ποσό που δάνεισε στα κράτη-μέλη του, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδρυμα την Τετάρτη. Από τους πόρους του ΔΝΤ που διοχετεύτηκαν σε 52 χώρες, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε τέσσερις ευρωπαϊκές -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

  Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου το σύνολο των δανείων που συνήψε το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη του ανήλθε σε 142,2 δισ. δολάρια -αύξηση που, υπολογιζόμενη σε λογιστικές μονάδες του Ταμείου, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ), ανέρχεται σε 53%.

  Αυτό το σύνολο συνεχώς αυξάνεται: το 2007 ήταν κάτω από τα 15 δισ. δολάρια, το 2008 αυξήθηκε κατά 119%, το 2009 κατά 96%, και το 2010 κατά 43%.

  Το ΔΝΤ έχει σήμερα συνάψει συμφωνίες δανεισμού προς 52 κράτη-μέλη, περισσότερα από το ένα τέταρτο του συνόλου. Όμως, τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, κάνουν χρήση του 55% των κεφαλαίων που έχει χορηγήσει ο οργανισμός με έδρα την Ουάσινκτον.

  Το δάνειο προς την Ελλάδα το 2011 ήταν το μεγαλύτερο που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί από το ΔΝΤ, με 20,3 δισ. ευρώ, που υπερβαίνει σε ΕΤΔ τα ποσά που εισέπραξε η Βραζιλία κατά την περίοδο 2002-2003.

  Αλλά το μεγαλύτερο δάνειο που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ παραμένει εκείνο του Μεξικού, μια γραμμή πίστωσης που η χώρα διαθέτει από τον Απρίλιο του 2009 και σήμερα ανέρχεται σε 73 δισ. δολάρια. Η χώρα δεν το χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής και δεν σκοπεύει να το πράξει.

  Το 2011, το ΔΝΤ αύξησε επίσης σημαντικά τα δανειακά κεφάλαια του, με την έναρξη της ισχύος των «Νέων Διευρυμένων Συμφωνιών Δανεισμού», δεξαμενή που τροφοδοτείται από τα δάνεια 39 κρατών-μελών.

  Οι πόροι για τις χώρες μέσων και υψηλών εισοδημάτων ανέρχονταν στις 30 Δεκεμβρίου σε 609 δισ. δολάρια, αφήνοντας στο ΔΝΤ την ικανότητα να δεσμεύσει περαιτέρω 386 δισ. δολάρια για τα κράτη μέλη του.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk