Αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους και την επιδείνωση των προοπτικών».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και οι δημοσιονομικές αποκλίσεις καταδεικνύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ενδεχομένως βιώσιμο, ακόμη και με «κούρεμα» 50%.

Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν είναι πλέον έγκυρη με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις. «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, είτε χρειάζεται μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη» δηλώνουν στην εφημερίδα.

«Το κούρεμα 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου στην «Wall Street Journal».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στέλεχος του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, το Ταμείο εξετάζει μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο.

Πάγια πολιτική του ΔΝΤ για τα χρηματοδοτικά του προγράμματα είναι να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας που θα υποστηριχθεί με χρήματα του Ταμείου τουλάχιστον σε βάθος 12μηνου.

Εν αναμονή μάλιστα του αιτήματος των ελληνικών Αρχών για υπαγωγή της Ελλάδας σε νέο πρόγραμμα το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» έχει πρόσθετο βάρος για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.