Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί ο ηγούμενος Εφραίμ, προφυλακισθής για τις σκανδαλώδεις διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται το νομικό του επιτελείο ώστε να επιδιώξει άμεσα και να καταφέρει την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτα ο ηγούμενος κρατήθηκε στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και όχι στον χώρο των κρατητηρίων από όπου και μεταφέρθηκε σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που τον έκρινε προφυλακιστέο για την σκανδαλώδη υπόθεση της διεκδίκησης της λίμνης Βιστωνίδας από τη Μονή Βατοπαιδίου.

Χθες, λίγο μετά τις 20.30, πάνω από 200 άτομα, φανατικοί θρησκόληπτοι κάθε ηλικίας με αναμμένα κεριά στα χέρια υποδέχτηκαν με έντονα χειροκροτήματα και φωνάζοντας «άξιος, άξιος» τον ηγούμενο Εφραίμ στο Εφετείο Αθηνών.

Οδικώς από το Αγιον Ορος

Ο ηγούμενος Εφραίμ, συνοδεία αστυνομικών, κατευθύνθηκε οδικώς από την Μονή Βατοπαιδίου στην Αθήνα προκειμένου να παραδοθεί.

Ο αρχιμανδρίτης μόλις έφτασε στην πρωτεύουσσα μετήχθη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπου και εκτελέστηκε το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του, μετά το ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του.

Ο ηγούμενος μετά την διανυκτέρευσή του τη νύχτα της Τρίτης στην ΓΑΔΑ θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα κρατηθεί σε ατομικό κελί καθώς, όπως ενημέρωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, τον διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου, που τον επισκέφτηκε, δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος άλλος, ειδικός χώρος για την κράτηση κληρικών.

Τι προηγήθηκε της μεταφοράς του Εφραίμ

Tο πράσινο φως για τη μεταφορά του έδωσε ο θεράπων γιατρός του. Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση.

Ο γιατρός που εξέτασε τον ηγούμενο Εφραίμ έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σαφή βελτίωση, καθώς το σάκχαρό του ρυθμίστηκε, οι πόνοι από τη δισκοπάθεια υποχώρησαν, ενώ υποχώρησε και ο πυρετός από τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ έχει φέρει αναστάτωση στην πολιτική ζωή, καθώς ο ΛΑΟΣ έχει ταχθεί στο πλευρό του μοναχού, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για σκοπιμότητες πίσω από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Την Τρίτη, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, που ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατηγόρου στην υπόθεση κ. Πεταλωτή συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Παρέμβαση Τέντε ζητεί το Αγιον Ορος

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για την αναίρεση του βουλεύματος τού Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, ζητάει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Με επιστολή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης πολιτείας τον διαβεβαιώνει ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης η καθ’ ημάς Ιερά Κοινότητα παρέχει την διαβεβαίωσιν και εγγυάται την παραμονήν του Γέροντος Εφραίμ εντός Μονής».

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της Ιεράς Κοινότητας που ελήφη στην χθεσινή σύνοδό της στις Καρυές. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποστολή άλλων δυο επιστολών, η μια προς το ΥΠΕΞ, στην οποία επικρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δικαστικές αρχές και υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους και η άλλη προς την αδελφότητα της μονής Βατοπαιδίου, με την οποία δηλώνεται η συμπαράστασή της προς την «δοκιμασία του αδελφού Εφραίμ» αλλά και των μοναχών της μονής.

Στην επιστολή της προς τον κ. Τέντε η Ιερά Κοινότητα, αφού εκφράζει «την μεγάλην έκπληξιν ημών δια την έκδοσιν του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών προς άμεσον προφυλάκισιν του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ματοπεδίου Αρχιμανδριτου κ.Εφραίμ», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…προξενεί εις ημάς κατάπληξιν το γεγονός ότι το βούλευμα τούτο εξεδόθη και απεστάλη προς εκτέλεσιν εσπευσμένως κατά τας παραμονάς της εορτής της γεννήσεως του Κυρίου Ημών Χριστού. Εκδοθέντος μάλιστα συμφώνως προς αυτό του κατά νόμον εντάλματος προσωρινής κρατήσεως υπό της ανακρίτριας διενεργήθη ήδη κατά την 24η τρέχοντος μηνός η σύλληψης Καθηγουμένου πραγματοποιηθείσα εν τη Ιερα Μονή Βατοπεδίου κατόπιν κινητοποιήσεως ισχυρας αστυνομικής δυνάμεως υπό τον αστυνομικόν διευθυντήν Χαλκιδικής, τη συμπράξει εισαγγελικού λειτουργού της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως εάν επρόκειτο περί προσώπου άκρως επικινδύνου περί του οποίου δήθεν υφίσταντο υπόνοιαι απειθείας ή αντιστάσεως».

Στο τέλος της ανακοίνωσης σημείωνεται: «…υποβάλλομεν επείγουσαν έκκλησιν και θερμοτάτην παράκλησιν όπως ασκήσετε το όπερ εκ του νόμου έχετε δικαίωμα της αναιρέσεως του προρρηθέντος βουλεύματος».

Συνάντηση Τέντε – Κασμίρογλου

Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε την Τρίτη ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει για τους ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις, λένε οι εισαγγελείς

Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί η κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, υπογραμμίζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ειδικότερα, με αφορμή τα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν, για τη διαταχθείσα προσωρινή κράτηση του ηγουμένου Εφραίμ, η ΕΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι πρωτοφανές, παράγοντες ξένης χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

» Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

» Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

» Ζητούν, όμως, απ’ όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι’ αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας.

» Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

» Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο, που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης
».