• Αναζήτηση
 • Βρετανικοί Times: «Φέτος οι Ελληνες δεν κάνουν Χριστούγεννα»

  Τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις επιβεβαίωσαν τα πρώτα στοιχεία για την αγοραστική κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 30% τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων.

  Τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις επιβεβαίωσαν τα πρώτα στοιχεία για την αγοραστική κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 30% τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων.

  «Εννέα στους δέκα Ελληνες είναι πλέον λιγότερο γενναιόδωροι όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που είχαν ξεκινήσει στα καταστήματα πριν από τις γιορτές «οι έμποροι βυθίστηκαν σε κατάθλιψη που απομάκρυνε κάθε προηγούμενη αισιοδοξία» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

  Χειρότερη καταγράφεται η κατάσταση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης όπου καταγράφεται πτώση 40% ενώ στα ηλεκτρικά είδη σημειώθηκε υποχώρηση 30%. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2010.

  Σημειώνεται ότι ο χορός των πρωτοχρονιάτικων προσφορών στα καταστήματα λιανικής σε όλες τις αγορές των ελληνικών πόλεων, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ελκυστικά χαμηλές τιμές και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

  Times: Φέτος οι Ελληνες δεν κάνουν Χριστούγεννα
  Αδεια καταστήματα, λιγοστές σακούλες στα χέρια Αθηναίων και μια πλατεία Συντάγματος χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η εικόνα που περιγράφουν οι βρετανικοί Times σε δημοσίευμά τους για το φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων στην Αθήνα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις των καταστηματαρχών για ολόκληρη την εορταστική περίοδο κάνουν λόγο για μείωση τζίρου σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 30%. Το καταθλιπτικό σκηνικό της ελληνικής πρωτεύουσας, λένε οι Times, συμπληρώνουν τα άδεια καταστήματα του άλλοτε γεμάτου από κόσμου κέντρου και το πλήθος των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις εμπορικές οδούς.

  Ως ένδειξη των όλο και πιο ζοφερών καιρών στη μαστιζόμενη από τη λιτότητα Ελλάδα χαρακτηρίζει την απουσία παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος ο ανταποκριτής των Τάιμς στην Αθήνα. Η απόφαση, εξηγεί το δημοσίευμα, ήταν του δημάρχου της πόλης στο πνεύμα της συγκράτησης των δαπανών, με αποτέλεσμα ο στολισμός της κεντρικής πλατείας να έχει γίνει με φωτάκια στα υπάρχοντα δέντρα και κατασκευές μαθητών με ανακυκλωμένα κουτάκια αναψυκτικών.

  Παράλληλα επισημαίνεται η απουσία καταναλωτών από τα καταστήματα της οδού Ερμού κατά την περίοδο των εορτών. Οσοι ψώνισαν ξόδεψαν λιγότερα από το συνηθισμένο, αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα. Γενικά σε όλη τη χώρα, προσθέτουν οι Τάιμς, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι καταστηματάρχες περιμένουν το 20% του τζίρου τους να γίνει τις ημέρες των εορτών. Τα ίδια ισχύουν και στους εμπορικούς δρόμους των αθηναϊκών προαστίων, καθώς και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ότι ο κόσμος συνωστίζεται πλέον στα συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων καθώς αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό ο αριθμός των ανέργων και των αστέγων.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk