Συνεχίζεται η εξερεύνηση των περιοχών από όπου περνά ο μεγάλος ποταμός Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία και εντοπίζονται εκεί συνεχώς άγνωστα μέχρι σήμερα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η WWF ανακοίνωσε τον εντοπισμό ορισμένων ιδιαίτερα εντυπωσιακών ζώων ανάμεσα στα οποία ένας πίθηκος που μοιάζει με τον… Έλβις Πρίσλει και μια «ψυχεδελική» σαύρα.

Τα νέα ευρήματα

Ο ποταμός Μεκόνγκ βρέχει μεγάλο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, από το βορρά έως το νότο και από την κινεζική περιοχή Γιουνάν έως το Βιετνάμ μέσω του Λάος, της Μιανμάρ, της Καμπότζης, της Ταϊλάνδης. Διαπερνά παρθένα δάση τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει αντικείμενο οργανωμένων ερευνητικών αποστολών οι οποίες αποκαλύπτουν κάθε φορά πολλά νέα είδη ζώων, ψαριών, πτηνών και φυτών.

Η τελευταία αποστολή που έγινε πέρυσι εντόπισε, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η WWF, περισσότερα από 200 άγνωστα είδη. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ο «Snubby», ένας πίθηκος με κόμμωση που παραπέμπει στον Ελβις Πρίσλει. Ο πίθηκος Rhinopithecus strykeri, εντοπίστηκε σε μια ορεινή περιοχή της Μιανμάρ και ονομάστηκε «Snubby» εξαιτίας της κοντόχοντρης, πλακουτσωτής μύτης του η αγγλική λέξη για την οποία είναι snub.
Εντοπίστηκαν επίσης δύο σαύρες με πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μια είναι πολύχρωμη και για αυτό χαρακτηρίστηκε «ψυχεδελική» ενώ η άλλη ανήκει σε ένα είδος που διαθέτει μόνο θηλυκά τα οποία αναπαράγονται μέσω κλωνοποίησης.

H φύση «έβαψε» την Cnemaspis psychedelica με ψυχεδελικά χρώματα

Η
Leiolepis ngovantri αναπαράγεται μέσω κλωνοποίησης