Θέματα ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι πιθανόν να εμφανιστούν, εάν εγκριθεί τελικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συγχώνευση Wind – Vodafone.

Αυτό τόνισε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Λ. Κανέλλος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του φάσματος συχνοτήτων, που έφερε στο δημόσιο ταμείο 380 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κανέλλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιριών της κινητής, δήλωσε ότι, εάν τελικώς ο «γάμος» Wind – Vodafone προχωρήσει και εμφανιστούν προβλήματα στον ανταγωνισμό, τότε η ΕΕΤΤ θα διερευνήσει την κατάσταση και θα δράσει.

Η δε μελέτη της (πιθανής) ύπαρξης μόνο δύο «παικτών» στην αγορά «θα είναι συνέπεια ad hoc εκτίμησης», όπως είπε. «Η αγορά θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική υπό συγκεκριμμένες προϋποθέσεις» πρόσθεσε o πρόεδρος της ΕΕΤΤ, εμφανώς ικανοποιημένος από την ευτυχή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το φάσμα.

«Εορταστικό» κλίμα από τις εταιρίες
«Το ικανό εύρος φάσματος που εξασφαλίσαμε για την επόμενη δεκαπενταετία μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με όραμα και αποφασιστικότητα τα επόμενά μας βήματα για την περαιτέρω αναβάθμιση και εξέλιξη του δικτύου μας, να διαθέσουμε στους πελάτες μας προηγμένες υπηρεσίες και καινοτόμες λύσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και να θωρακίσουμε την εταιρεία απέναντι στον ανταγωνισμό. Πιστεύουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι μοχλός ανάπτυξης και με τη μεγάλη επένδυσή μας στο φάσμα το αποδεικνύουμε». Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote (και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ), κ. Μιχ. Τσαμάζ.

H Cosmote θα καταβάλει στο δημόσιο συνολικά 118 εκατ. ευρώ για την κατοχύρωση του συνόλου των τμημάτων του φάσματος στα 900 και τα 1800 mhz.

«Η WIND Ελλάς είναι ένας δυνατός παίκτης της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου μας ενώ ακόμη και στις παρούσες δυσχερείς οικονομικές συνθήκες συνεχίζουμε να επενδύουμε ίδια κεφάλαια σε έργα υποδομών για τη χώρα, όντας σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς, κ. Ν. Ζαρκαλής.

«Εκτός από τη νέα μεγάλη επένδυση για την άδεια, το επενδυτικό πλάνο της WIND υλοποιείται όπως έχουμε προγραμματίσει, με κύριο άξονα τον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό του δικτύου μας» πρόσθεσε. Η Wind θα καταβάλλει 93,2 εκατ. ευρώ για την ανανέωση των τμημάτων του φάσματος που της αναλογούν.

«Μέσω της επένδυσής της στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, η Vodafone επενδύει στην ελληνική οικονομία αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της να αναπτύσσει και να βελτιώνει συνεχώς τις υποδομές τηλεπικοινωνιών. Το επιπλέον φάσμα, καθώς και οι εν εξελίξει επενδύσεις στο δίκτυο, θα επιτρέψουν στη Vodafone να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από την ανανέωση και ενίσχυση του φάσματος συχνοτήτων, παρέχοντας στους πελάτες της τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Vodafone. Σημειωτέον ότι η επιχείρηση κατέβαλλε 168 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση οκτώ τμημάτων στο φάσμα.

Στα 380 εκατ. ευρώ τα κέρδη για το δημόσιο
Η δημοπρασία του φάσματος της κινητής ολοκληρώθηκε την Δευτέρα μέσα σε λίγες ώρες. Οι τρεις εταιρίες (Wind, Cosmote, Vodafone) προσέφεραν συνολικά 380 εκατ. ευρώ για την ανανέωση των αδειών τους έως το 2027. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανέλλος, οι εταιρίες δεν θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής των αδειών στο δημόσιο – για την περίπτωση συγχώνευσης Wind – Vodafone -, όμως τόνισε ότι μπορούν, εάν θέλουν, να τις πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά ή να υποχρεωθούν να τις μεταβιβάσουν, έπειτα από απόφαση της ΕΕΤΤ.

Η ΕΕΤΤ εξασφάλισε υπέρ του δημοσίου 380,5 εκατ. ευρώ (292,2 για το GSM και 82,2 για το DCS), ποσό που είναι αισθητά μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο (270 εκατ. ευρώ).

Από το 2000 έως σήμερα η ΕΕΤΤ έχει συλλέξει για το δημόσιο ταμείο άνω των 1,1 δισ. ευρώ από έξι δημοπρασίες φάσματος.

Σύμφωνα με τον ρυθμιστή, με την απόκτηση των νέων τμημάτων του φάσματος, οι εταιρίες θα μπορούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, μέσω των δικτύων τρίτης γενιάς, αλλά και να επιτύχουν μείωση του κόστους.

Επίσης, οι εταιρίες θα μπορούν να επιλέξουν συστήματα GSM/DCS, UMTS, LTE και WiMax, ενώ κάτοικοι απομακρυσμένων, νησιωτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών θα μπορούν να απολαύσουν νέες κινητές υπηρεσίες, θέτοντας τις προϋποθέσεις για μείωση του ψηφιακού χάσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρίες της κινητής υποχρεούνται πλέον να εγκαταστήσουν συστήματα κάλυψης σε όλους τους υπό δημιουργία ή υφιστάμενους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, με ό,τι αυτό σημαίνει, εάν συνδυαστεί με την πολυπόθητη ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφοράς (ITS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτέλεση της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν πρότυπη για το δημόσιο, καθώς, παρά τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την άρνηση του στρατού να αλλάξει συχνότητα και να φύγει από τα 900 mhz, εν τέλει ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα μέσα σε 11 μήνες.