Εν μέσω φημολογίας ότι το Ισραήλ ίσως προετοιμάζεται για στρατιωτικό χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η ρωσική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι μία επίθεση σε βάρος του Ιράν θα ήταν τεράστιο λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ανεπανόρθωτο μίας στρατιωτικής επέμβασης» δηλώνει την ίδια στιγμή ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Με αγωνία αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ, η οποία φέρεται να διαπιστώνει ότι το Ιράν πλησιάζει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διπλωματία και όχι πύραυλοι είναι ο μόνος δρόμος προς επίλυση της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η θέση μας σε αυτό το σημείο είναι γνωστή. Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ούτε για κάποιο άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου» επισήμανε.

Η ρωσική προειδοποίηση ήλθε ένα 24ωρο αφότου ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες μιλούσε για ένα «όλο και πιθανότερο» χτύπημα κατά του Ιράν.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται το τελευταίο διάστημα από φημολογία ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του διχασμένου υπουργικού συμβουλίου για μία προληπτική επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ εμφανίζεται να πιέζει τους ισχυρούς συμμάχους του για επίθεση, χωρίς να είναι σαφές εάν όντως προτίθεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ή πρόκειται για μέσο πίεσης ώστε να αναλάβει η Δύση σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι «θα επηρεάσει αποφασιστικά» την ισραηλινή κυβέρνηση η πλέον λεπτομερής έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το ιρανικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Επικαλούμενη Δυτικούς διπλωμάτες και επιστήμονες που ενημερώθηκαν για το πόρισμα, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η ΙΑΕΑ διαπιστώνει ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικού όπλου και έχει λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από ξένους ειδικούς.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ θα παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί να αποκρούσει το Ιράν. Ήδη, πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έσπευσε να μιλήσει για κατασκευασμένα στοιχεία.

Εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης η γερμανική κυβέρνηση τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθεί η διπλωματική πίεση στην Τεχεράνη εάν δεν διαλύσει τους φόβους για το στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος.

«Αν αυτή η έκθεση δείξει για μία ακόμη φορά ότι το Ιράν δεν λαμβάνει αξιόπιστα μέτρα σεβασμού των διεθνών του δεσμεύσεων να διεξάγει ένα διαφανές πυρηνικό πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ της αύξησης της πολιτικής και διπλωματικής πίεσης» δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανία, μαζί με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) είναι μέλος της ομάδας των 5+1 που συνομιλούν με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η Γαλλία ζήτησε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ότι πρέπει να τερματιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Πιστεύουμε ότι το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει και το οποίο έχει προφανώς στρατιωτικούς σκοπούς» δήλωσε.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ανεπανόρθωτο μίας στρατιωτικής επέμβασης».