Η Γερμανία θα χρηματοδοτεί για μία ζωή τους πιο αδύναμους εταίρους της στην ευρωζώνη, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν μεγάλες αλλαγές αν πρόκειται να επιβιώσει το ευρώ, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στο περιοδικό Spectator ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

Σύμφωνα με τον Χέιγκ, η Βρετανία έχει δικαιωθεί για την απόφασή της να μην υιοθετήσει το ευρώ. «Είχα χαρακτηρίσει το ευρώ ένα φλεγόμενο κτίριο χωρίς εξόδους και τέτοιο έχει αποδειχθεί για κάποιες χώρες», επεσήμανε ο βρετανός υπουργός αναφερόμενος σε μία ομιλία του το 1997 οπότε είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και του ποσοστού ανεργίας αν η Βρετανία ενταχθεί στην ευρωζώνη.

«Μπορεί να υπάρχει ένα φλεγόμενο κτίριο όπου σβήνουμε τη φωτιά ή την θέτουμε υπό έλεγχο (…) Πηγαίνω την αναλογία πολύ μακριά, όμως η ευρωζώνη δεν έχει εξόδους και είναι πρακτικά δύσκολο να εγκαταλειφτεί ένα νόμισμα όταν δεν έχει προβλεφθεί ένα σχέδιο γι’ αυτό τον σκοπό», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το ευρώ «θα θεωρείται για αιώνες ένα είδος ιστορικού μνημείου στη συλλογική τρέλα. Όμως είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι για τους Έλληνες ή τους Ιταλούς ή τους Πορτογάλους το να βρίσκονται στην ευρωζώνη σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούν κάποιες πολύ μεγάλες αλλαγές στις χώρες τους, ακόμη μεγαλύτερες απ’ ότι αν δεν ήταν στο ευρώ», πρόσθεσε ο Χέιγκ.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να δεχθούν ότι θα χρηματοδοτούν αυτές τις χώρες για πολύ καιρό ακόμη, στην πραγματικότητα για μία ζωή», κατέληξε ο βρετανός υπουργός.