• Αναζήτηση
 • Ερασιτεχνισμοί στις πλάτες μας…

  Αυτός δεν είναι υπουργός των Oικονομικών. Ο τυφώνας Βαγγέλης είναι. Τέτοιο πανικό από φορολογούμενους να παίρνουν και να ζητούν εξηγήσεις από την εφημερίδα δεν είχαμε ξαναζήσει. Πανικός στους νομίμως δηλώνοντες τα εισοδήματά τους βέβαια, όχι στους φοροφυγάδες.Το σκεφτήκατε καθόλου; Η εφορία δεν θα μας ζητά πλέον να μαζεύουμε απλώς αποδείξεις. Θα πρέπει να τεκμηριώνουμε μέχρι τελευταίου ευρώ κάθε οικονομική μας συναλλαγή. Ούτε επί Τσαουσέσκου δηλαδή. Πίνετε κάθε πρωί το εσπρεσάκι σας στη καφετέρια;

  Ερασιτεχνισμοί στις πλάτες μας… | tovima.gr

  Αυτός δεν είναι υπουργός των Oικονομικών. Ο τυφώνας Βαγγέλης είναι. Τέτοιο πανικό από φορολογούμενους να παίρνουν και να ζητούν εξηγήσεις από την εφημερίδα δεν είχαμε ξαναζήσει. Πανικός στους νομίμως δηλώνοντες τα εισοδήματά τους βέβαια, όχι στους φοροφυγάδες.

  Το σκεφτήκατε καθόλου; Η εφορία δεν θα μας ζητά πλέον να μαζεύουμε απλώς αποδείξεις. Θα πρέπει να τεκμηριώνουμε μέχρι τελευταίου ευρώ κάθε οικονομική μας συναλλαγή. Ούτε επί Τσαουσέσκου δηλαδή. Πίνετε κάθε πρωί το εσπρεσάκι σας στη καφετέρια; Τριακόσιες εξήντα πέντε αποδείξεις επί δύο ευρώ η καθεμία, αμελητί στην εφορία διαφορετικά ιδού τα πρώτα 70 ευρώ πρόστιμο. Δίνετε στα φανάρια ή ανάβετε κεράκι στην εκκλησία υπέρ της φιλοπτώχου; Απόδειξη, διαφορετικά μαύρο φίδι σας έφαγε. Όσο για το ρεφενέ που βάζετε ορισμένοι για να βοηθήσετε κάποιον φίλο που περνά πιο δύσκολα κι από εσάς ή θα κάνετε την καρδιά σας πέτρα ή θα επωμισθείτε και το κατιτί της εφορίας.

  Και φυσικά όλα τα παράνομα κομμένα. Το ποκεράκι με τους φίλους στο εξής μόνο με φασόλια και τα άλλα τα πονηρά στην επόμενη ζωή σας- διότι η δήλωση κοινή και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο της εφορίας. Τώρα για κάποια άλλα πιο αθώα, την τυρόπιτα των παιδιών στο σχολείο για παράδειγμα, θα πρέπει στο εξής από το δημοτικό οι μαθητές να αποκτήσουν ορθή φορολογική συνείδηση και να προσκομίζουν στους γονείς τις δέουσες αποδείξεις δαπανών σχολικής διαβίωσης. Πώς έγραφαν έκθεση για την αξία της αποταμίευσης; Ε, τώρα θα γράφουν για τον κρυμμένο θησαυρό της χώρας, τις αποδείξεις.

  Και για να σοβαρευτούμε, όσο είναι δυνατόν.

  Πρώτον, για μια ακόμα φορά επιχειρείται να φορτωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την αδυναμία της εφορίας να πιάσει τους φοροφυγάδες. Κι όσο κι αν είναι κατανοητό ότι όλοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με το να φορτωθούν ορισμένοι έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη, ούτε πολύ περισσότερο με το να απειλούνται ότι θα φορολογηθούν διπλά -γιατί περί αυτού πρόκειται.

  Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν για μια ακόμα φορά να εξαγγέλλονται μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας έτσι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή μελέτη, να αλλάζουν μάλιστα κυριολεκτικά εντός 24 ωρών. Γιατί φυσικά αν δεν ελεγχθεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή, η πιο πιθανή κατάληξη του μέτρου θα είναι, πέραν του ΦΠΑ, οι φοροδιαφεύγοντες να προσφέρουν και ένα 10% επιπλέον για να μη κόβουν απόδειξη.

  Τρίτον, επί μήνες μας ανακοίνωναν την μία επιτυχία μετά την άλλη στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Τελικώς θα μάθουμε ποτέ τι έγινε; Η προσπάθεια πέτυχε ή όχι και γιατί; Και τι απέγιναν όλοι αυτοί οι μεγαλο-επαγγγελματίες που συνέλαβε το ΣΔΟΕ; Τιμωρήθηκε κανείς; Και αν ναι, γιατί δεν συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια με γνήσιες διασταυρώσεις και έλεγχο κινητών και ακινήτων ώστε να πληρώνουν αυτοί που πράγματι παραβιάζουν το νόμο; Ζητάμε πολλά;

  Γνώμες