Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία για να συμμετάσχει στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία διάσωσης της χώρας εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Εν τω μεταξύ, ενώ οι χθεσινές συνομιλίες Φινλανδών και Γερμανών αξιωματούχων για την εξεύρεση συναινετικής λύσης δεν φαίνεται να απέδωσαν κάτι περισσότερο από… αισιοδοξία για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ως «άσχετα με το αντικείμενο» χθεσινά δημοσιεύματα.

«Δημοσιεύματα που αναπαράγουν χθεσινό τηλεγράφημα διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ως προς το ζήτημα των φιλανδικών εγγυήσεων,
δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης. Οπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, η γραμμή που ακολούθησε και ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και του Eurogroup και ό,τι έχει κάνει το κάνει σε εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, με επιδίωξη την άμεση και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από «εσωτερικό έγγραφο» μετέδωσε ότι η Φινλανδία προτείνει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών που θα συσταθεί στο Λουξεμβούργο, ως εξασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα. Ο Γιουνκέρ, πάντως, προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του Eurogroup για τη λύση του προβλήματος που ανέκυψε με τις φινλανδικές απαιτήσεις.

«Το Eurogroup επεξεργάζεται μια πρόταση,
η οποία ελπίζω να χαροποιήσει όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο λουξεμβούργιος πολιτικός. Η δήλωση Γιουνκέρ έγινε λίγες ώρε μετά από την έκκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου για τη βοήθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση.
Η «γρήγορη εφαρμογή», ωστόσο, ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς «τα μέλη των νομοθετικών Σωμάτων των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη επιστρέψει από τις διακοπές», σημειώνει σε τηλεγράφημά του το BBC.
Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν σημείωσε χθες ότι οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν εξ αιτίας της μεγάλης απαξίωσης των μετοχών των προς πώληση επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Ο ρυθμός υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων,
τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα και εν γένει οι στόχοι που έχουν τεθεί ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί», είπε συγκεκριμένα ο φινλανδός επίτροπος.