Οι φόβοι των πυροσβεστών για μεγάλης έκτασης πυρκαγιές την περίοδο, όπου θα υπήρχαν ισχυρά μελτέμια, επιβεβαιώθηκαν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια του τριήμερου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), όταν οι άνεμοι έφταναν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ, σε όλη τη χώρα ξέσπασαν 260 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες για το εφετινό καλοκαίρι. Από αυτές, οι 111 εκδηλώθηκαν μόνο την Παρασκευή και οι 80 το Σάββατο.
«Ηταν οι πιο δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού, καθώς οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλευαν αρκετά τις επίγειες δυνάμεις, ενώ και τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν οριακά, διότι πάνω από 8 μποφόρ δεν επιτρέπεται να πετούν. Σήμερα ξημέρωσε μια καλύτερη ημέρα», επισήμανε, σήμερα Δευτέρα, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο «Βήμα».
Μετά τις καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων παρουσίασε εφέτος αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, έχουν καταγραφεί 1.805 πυρκαγιές και αποτεφρώθηκαν 91.829 στρέμματα, όταν πέρυσι είχαν ξεσπάσει 1.549 φωτιές και τα καμένα στρέμματα ήταν 53.357.
Οι δυο πιο μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, σε Λευκίμη Εβρου και Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονταν από το πρωί σε ύφεση. Το απόγευμα αυτή στη Λευκίμη τέθηκε τελικά υπό έλεγχο μετά από πολυήμερο καταστροφικό έργο. Ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στον Εβρο όπου η φωτιά κατέκαψε περίπου 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης ανάμεσα τους και τα δέντρα στις παρυφές της Δαδιάς από όπου ξεκίνησε.
Στην περιοχή επιχείρησαν 123 πυροσβέστες με 54 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 112 στρατιώτες ενώ ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο. Στις προσπάθειες των πυροσβεστών συνέδραμαν και οι Δήμοι οι οποίοι έστειλαν 65 μηχανήματα και υδροφόρες.
Οχήματα και εναέρια μέσα της πυροσβεστικής επαγρυπνούν για αναζωπυρώσεις, ενώ στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης παραμένουν πέντε αεροπλάνα Canadair για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν. Παρόμοια η εικόνα και στη Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 29 ατόμων και ένα ελικόπτερο.

Από το απόγευμα της Δευτέρας ωστόσο νέα φωτιά ξέσπασε στην ορεινή περιοχή Φυλακή του δήμου Αλμυρού της Μαγνησίας. Το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο των 15 πυροσβεστών με έξι οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Υπό μερικό έλεγχο έχει επίσης τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Φυτά στη Χίο. Επίσης στην Αττική, φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε δασική έκταση στο Πικέρμικαι συγκεκριμένα στην οδό Αρίωνος, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα.