Αναστολή «πόθεν έσχες» για τα ακίνητα ως το τέλος του 2013

Την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ.), ή ανέγερση οικοδομής ως την 31 Δεκεμβρίου του 2013 επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

Ανάσα στην αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η αναστολής του πόθεν έσχες στην αγορά πρώτης κατοικίας ως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ.), ή ανέγερση οικοδομής ως την 31 Δεκεμβρίου του 2013 αφορά και στη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και την κατασκευή πισίνας.

Κύριος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στα κρατικά έσοδα (αφού δεν εισπράττονταν ποσά που σχετίζονται με τους φόρους αγοραπωλησιών, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας). Παράλληλα, δίνεται «ανάσα ζωής» και σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα δύο χρόνια -μετά και τις τελευταίες εξελίξεις- αρκετοί πολίτες θα προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι απέκτησαν τα χρήματα που θα αντιστοιχούσαν στο ύψος της επένδυσής τους (δηλαδή όσοι κατείχαν καταθέσεις στο εξωτερικό ή χρήματα από αδήλωτες εργασίες κ.ά.). Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η πώληση των περίπου 150.000 αδιάθετων ακινήτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

Θετικές είναι οι αντιδράσεις της αγοράς ακινήτων σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος τονίζουν ότι οι προσδοκίες τους όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων, είναι αρκετά μεγάλες για το επόμενο διάστημα, αφού, όπως εκτιμάται, θα είναι χιλιάδες εκείνοι που θα προστρέξουν να ευνοηθούν της συγκεκριμένης αναβολής. Το ίδιο αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της οποίας αρκετά μέλη αναφέρουν ότι αν το μέτρο τελικά δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσανατολιστεί στην εφαρμογή και άλλων μέτρων τόνωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk