Νέο δάνειο από τον (υπερχρεωμένο) Δήμο Πειραιά

Την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς Μνημονίου, ο Δήμος Πειραιά – από τους πλέον υπερχρεωμένους ΟΤΑ της χώρας – προχωρεί στη σύναψη νέου δανείου

Την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς Μνημονίου, ο Δήμος Πειραιά – από τους πλέον υπερχρεωμένους ΟΤΑ της χώρας – προχωρεί στη σύναψη νέου δανείου.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έκανε γνωστό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, ότι ο Δήμος προτίθεται να συνάψει νέο δάνειο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προηγούμενης δημαρχιακής περιόδου προς τρίτους.
Η αρχική σκέψη μάλιστα ήταν το νέο δάνειο να είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, γεγονός που προδίκαζε ότι η σχετική πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς για δάνεια άνω των 10 εκατ. ευρώ απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ίσως ο πιο υπερχρεωμένος δήμος της χώρας. Αυτή τη στιγμή χρωστά περίπου 131,1 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς τις ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ συνολικά τα χρέη του υπερβαίνουν το 150% των εσόδων του, γεγονός που του διασφαλίζει το σίγουρο διαβατήριο για να εισέλθει στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.
Μετά από σχετικό αίτημα μάλιστα του δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμος Πειραιά, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις λειτουργικές του ανάγκες, έχει ήδη λάβει δύο φορές έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 6 εκατ. ευρώ.
«Οδηγείτε στο χείλος της οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας τον Πειραιά» κατηγόρησε τον Δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μίχας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk