Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, κατά την οποία η Αθήνα αναμένει να βρεθεί μια συνολική λύση για το πρόβλημα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί για τις Βρυξέλες την Τετάρτη και θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο μέχρι την έναρξη της Συνόδου, την Πέμπτη, για διμερείς επαφές.

Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η Ελλάδα ζητεί μια λύση πακέτο, που θα καθιστά το χρέος διαχειρίσιμο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές σε δύο με τρία χρόνια.

Ζητεί, επίσης, επιμήκυνση του χρέους για αρκετά χρόνια, χαμηλότερο επιτόκιο, επαναγορά του χρέους για να μειωθεί ουσιαστικά, ενώ ζητεί και την εξασφάλιση ρευστότητας και προστασίας για το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιζητεί μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, προσθέτοντας ότι εάν δεν λάβει μια τέτοια λύση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.

Για τη συμμετοχή ιδιωτών τόνισε ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» του Βερολίνου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά διήρκεσε πολύ λίγο, περίπου 3 λεπτά, και ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι τάσσεται κατά της συμμετοχής ιδιωτών και δεν αποδέχεται τον όρο selective default.

Ανάλογες ήταν οι απαντήσεις και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών και είπε στον πρωθυπουργό ότι προτιμά «ένα ξεκάθαρο «όχι», παρά ένα κουρασμένο «ναι»».

Το τηλεφώνημα με τον κ. Καρατζαφέρη διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του χρέους και έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, διαγραφής μέρους τους χρέους και μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.