Πώς μπορεί μια έκθεση να «συντονιστεί» με τον ήχο μιας φάλαινας; Στην περίπτωση της καλοκαιρινής ομαδικής παρουσίασης που φιλοξενείται στην Υδρα, ο ήχος μιας φάλαινας δίνει το έναυσμα για την καλλιτεχνική έκφραση έξι δημιουργών.
Ο Δημήτρης Λάμπρου, η Ευγενία Μικροπούλου, η Πηνελόπη Μιχαλακοπούλου, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος, η Ερατώ Ταγαρίδη και η Μυρτώ Τζάκη, σε μία ομαδική έκθεση, επιχειρούν να συντονίσουν τις συχνότητες και τις αγωνίες τους και συναντώνται στην Υδρα, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» από το Σάββατο 9. Η εμπνευσμένη από τους ήχους της φάλαινας έκθεση ο τιτλοφορείται «Σε συχνότητα 52 Hertz» και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Τέσσερις φορές πιο γρήγορα μεταδίδεται ο ήχος στο νερό, απ’ ό, τι στον αέρα. Οι φάλαινες χρησιμοποιούν ένα φάσμα ήχων και υποήχων, για να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων. Επί 12 χρόνια μια μυστηριώδης φάλαινα ταξιδεύει μόνη της, εκπέμποντας με επιμονή τον ίδιο ήχο, στη στενή συχνότητα των 52 Hertz. Τραγούδι, θρήνος ή κάλεσμα, η κραυγή αγωνίας της μοναχικής φάλαινας μένει αναπάντητη. Χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τις άλλες φάλαινες, περιπλανιέται μόνη της σε διαφορετικά μεταναστευτικά μονοπάτια και δεν καταφέρνει να τις συναντήσει. Ακόμα κι αν κανείς δεν τη βλέπει, ακόμα κι αν κανείς δεν την ακούει, επιμένει να εκπέμπει την ατέρμονη αγωνία της.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:
«Σε συχνότητα 52 Hertz»
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Υδρα
9 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου 2011