Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι γεμίζουν τις πλατείες της χώρας τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποτελούν ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας και όχι ένα κίνημα ανατροπής του πολιτικού συστήματος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι «Αγανακτισμένοι», ομολογώντας παράλληλα ότι οι προτάσεις που διατυπώνουν είναι μόνον ως έναν βαθμό ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αυτό προκύπτει από μια πρωτότυπη… ακτινοσκόπηση των «Αγανακτισμένων» της πλατείας που επιχείρησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», διενεργώντας δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος και μία άλλη σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δημοσκόπηση της πλατείας Συντάγματος, η οποία διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, συμμετείχαν 643 άτομα που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εν λόγω πλατεία, ενώ στην άλλη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.208 άτομα από ολόκληρη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η νέα αυτή μορφή κινητοποίησης, με ειρηνικές και αυτοπεριφρουρούμενες συγκεντρώσεις στις πλατείες, αναβιώνει τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας.

Από τους πολίτες που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 15,6% πηγαίνει εκεί κάθε ημέρα, το 27,8% σχεδόν κάθε ημέρα και το 34,2% μία με δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα όμως με την πανελλαδική δημοσκόπηση, καθημερινά δηλώνει ότι «πάει πλατεία» μόνο το 4,3%, το 26,6% δηλώνει ότι πάει λιγότερο συχνά από μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η πλειονότητά τους, το 54%, δηλώνει ότι δεν έχει πάει ποτέ!

Από τους αγανακτισμένους πολίτες 22,7% δηλώνουν οπαδοί του ΠαΣοΚ, 14,2% οπαδοί της ΝΔ και το 21,2% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Στην πλειονότητά τους είναι 25-34 ετών (25,3%) και 35-49 ετών (27,4%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (23,8%), δημόσιοι υπάλληλοι (13,7%), ελεύθεροι επαγγελματίες (13,2%), συνταξιούχοι (14,6%), φοιτητές (12,9%) και άνεργοι (13,7%).

Οι επισκέπτες της πλατείας Συντάγματος δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα (88,7%) ότι οι αποδοκιμασίες ενάντια στο σύνολο των πολιτικών της χώρας τους βρίσκουν σύμφωνους και εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7,9% πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών θέτουν σε κίνδυνο τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από την πανελλαδική δημοσκόπηση, καθώς το 82,3% των πολιτών πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ το 16,3% των ερωτηθέντων εκφράζουν τη διαφωνία τους με τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας. Οταν τους ζητείται να αυτοπροσδιοριστούν πολιτικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έγινε στην πλατεία Συντάγματος δηλώνουν «αριστεροί» σε ποσοστό 16,3% και «κεντρώοι» σε ποσοστό 25%, ενώ στην πανελλαδική δημοσκόπηση δηλώνουν «κεντρώοι» στην πλειονότητά τους (29,8%). Ταυτοχρόνως, σε ποσοστό 25,3% οι αγανακτισμένοι πολίτες θεωρούν ρεαλιστικές τις προτάσεις οι οποίες διατυπώνονται στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά τις θεωρούν ουτοπικές όσοι απάντησαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση.

Κατά του μνημονίου

Η κραυγαλέα αντίφαση που εμφανίζεται στις απόψεις που διατυπώνουν οι «αγανακτισμένοι» πολίτες είναι ότι την ίδια στιγμή που διαμαρτύρονται για τη μείωση του εισοδήματός τους υποστηρίζουν και ότι θα πρέπει να καταψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να πάμε αμέσως σε εκλογές- εξέλιξη που ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας.

Από τους 643 πολίτες οι οποίοι απάντησαν στην έρευνα από την πλατεία Συντάγματος, το 83,8% δήλωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να καταψηφιστεί, ενώ μόλις το 3,7% δήλωσε ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί για να διασφαλιστεί η επόμενη δόση του μνημονίου. Με τις απόψεις των «Αγανακτι σμένων» δεν φαίνεται να ταυτίζεται το σύνολο της κοινής γνώμης, καθώς στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research το ποσοστό εκείνων που ζητούν καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εκλογές μειώνεται στο 47,5%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν να υπερψηφιστεί αυξάνεται στο 34,8%.

Αντιθέτως και στις δύο δημοσκοπήσεις εκφράζεται έντονη αγωνία και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν σχέδια για το μέλλον γιατί δεν τους το επιτρέπει το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, τόσο η πλατεία Συντάγματος όσο και το σύνολο των πολιτών δηλώνουν ότι «υποστηρίζουν τις αλλαγές που θα ωφελήσουν τις επόμενες γενιές, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε θυσίες σήμερα». Με την άποψη αυτή δηλώνει ότι συμφωνεί το 38,3% της πλατείας και το 37,6% του συνόλου της κοινής γνώμης, αν και στην πλατεία καταγράφεται και ένα ποσοστό 28,3% που διαφωνεί.

Κίνημα ή μόδα;

Με εντελώς διαφορετική οπτική αντιμετωπίζουν το κίνημα της πλατείας όσοι συμμετέχουν σε αυτό από αυτούς που απλώς το παρακολουθούν από την τηλεόραση. Οσοι έχουν κατέβει στην πλατεία Συντάγματος πάνω από μία φορά πιστεύουν ότι αυτού του τύπου η διαμαρτυρία μπορεί να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να επιτύχει αποτελέσματα. Αντιθέτως η κοινή γνώμη θεωρεί ότι είναι απλώς μια μόδα και μια έκφραση διαμαρτυρίας που σύντομα θα ξεφουσκώσει. Για την πορεία του κινήματος των «Αγανακτισμένων» δηλώνει «πολύ» και «αρκετά αισιόδοξο» το 77,9% των ερωτηθέντων, ενώ δηλώνει «καθόλου» και «σχεδόν καθόλου αισιόδοξο» το 53,9% του συνόλου της κοινής γνώμης και ιδίως όσοι απέφυγαν αυτές τις ημέρες τις πλατείες. Και στις δύο δημοσκοπήσεις εξάλλου οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να δουν το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να μετεξελίσσεται σε πολιτικό κόμμα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν εντελώς απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας και για τον λόγο αυτό τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ Α.Ε. Αρ. μητρ.: 5

Επωνυμία/ όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής».

Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ Γεωγραφική κάλυψη:

643 άτομα στην πλατεία Συντάγματος και 1.208 άτομα πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 14 και 15 Ιουνίου 2011

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 2,82% με διάστημα εμπιστοσύνης 95% (πανελλαδικό δείγμα)..

Η ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ