Ο περιοδικός πίνακας έχει επισήμως πλέον δυο νέα μέλη. Τα στοιχεία 114 και 116 προστέθηκαν επιτέλους σε αυτόν ύστερα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων.

Πρόκειται για τα δυο βαρύτερα στοιχεία που περιλαμβάνονται πλέον στον πίνακα και η ζωή τους είναι παραπάνω από σύντομη: «υπάρχουν» για λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε ελαφρύτερα άτομα.

Η παρουσία τους ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη, εφόσον πιστεύεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη ακόμη βαρύτερων _ και άρα πολύ πιο σταθερών _ στοιχείων.

Τριετής επιθεώρηση

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη των «βαρέων βαρών» στοιχείων 114 και 116 υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Η επίσημη αναγνώριση ενός στοιχείου δεν είναι όμως κάτι απλό.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια αναλύσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου η Κοινή Ομάδα Εργασίας για την Ανακάλυψη Στοιχείων, μια επιτροπή που αποτελείται από επιστήμονες της Διεθνούς Ενώσεως Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Χημείας και της Διεθνούς Ενώσεως Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Φυσικής, να δώσει τελικά την πολυπόθητη έγκριση.

Αποτέλεσμα κοινών πειραμάτων

Οι ερευνητές που ερίζουν για την ανακάλυψη των δύο στοιχείων είναι πολλοί. Η επιτροπή απεφάνθη όμως ότι τα πρώτα πειστικά στοιχεία προέκυψαν από μια σειρά πειραμάτων που έγιναν από δυο ομάδες: επικεφαλής της μιας ήταν ο Γιούρι Ογκανεσιάν του Ηνωμένου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούβνα της Ρωσίας και της άλλης ο Κεν Μούντι του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ της Καλιφόρνιας.

Τα ανεπίσημα ονόματά τους είναι Ununquadium (για το 114) και Ununhexium (γα το 116), αλλά ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί από την επιτροπή. Οι ειδικοί πάντως προβλέπουν ότι μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιρρήσεις ως προς τις ονομασίες.