«Δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να βγούμε από το ευρώ»

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να βγούμε από το ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ι. Στουρνάρας, με αφορμή το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τις συζητήσεις και ερμηνείες που προκάλεσαν οι δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Ο έμπειρος τεχνοκράτης θεωρεί ότι «είναι στο δικό μας χέρι να μη χρεοκοπήσουμε» . «Αν πραγματικά δεν βρούμε μια συμφωνία με την τρόικα, θα χρεοκοπήσουμε.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να βγούμε από το ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ι. Στουρνάρας, με αφορμή το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τις συζητήσεις και ερμηνείες που προκάλεσαν οι δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Ο έμπειρος τεχνοκράτης θεωρεί ότι «είναι στο δικό μας χέρι να μη χρεοκοπήσουμε» . «Αν πραγματικά δεν βρούμε μια συμφωνία με την τρόικα, θα χρεοκοπήσουμε. Το να βγούμε όμως από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει, διότι βγαίνοντας από το ευρώ πρέπει να βγούμε από την ΕΕ, πρέπει να προκαλύψουμε τα κοινοτικά κονδύλια και κοινώς θα αυτοχειριαστούμε» , επισημαίνει, παρατηρώντας ότι η επίμαχη δήλωση «είναι ατυχής διότι δεν είναι αληθής» , καθώς ουδείς μπορεί να μας υποχρεώσει να επιλέξουμε τον δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα.

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος»

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκ των διαπραγματευτών της συμμετοχής της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), σχολιάζοντας τόσο τα ζητήματα που εγείρει η τοποθέτησης της κυρίας Δαμανάκη ως προς την (επισφαλή) θέση της χώρας εντός της ευρωζώνης όσο και την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου περί δημοψηφίσματος, σημειώνει ότι «δεν επιτρέπεται στην παρούσα κρίσιμη φάση να δείχνουμε την απώλεια ψυχραιμίας που δείχνουμε τώρα» . «Πρέπει με συντεταγμένο τρόπο να προχωρήσουμε. Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ ή περί διενέργειας δημοψηφίσματος δείχνουν πανικό και ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος» λέει στους συνομιλητές του με έμφαση.

Ο κ. Στουρνάρας ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές του μνημονίου και θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να αντιστρέψουμε μια πορεία καθυστερήσεων και δισταγμών». «Αυτό πρέπει να κάνουμε. Τα άλλα όλα είναι δευτερεύοντα» αναφέρει σε όσους τον ρωτούν τι πρέπει να γίνει. Θεωρεί μάλιστα σχετικά με όσα λέγονται αυτές τις ημέρες ότι «αν πέφτουν στο τραπέζι για λόγους διαπραγματευτικούς δεν βοηθούν». «Στη θεωρία των παιγνίων λέμε ότι μια απειλή αν δεν είναι αξιόπιστη, καλύτερα να μη διατυπώνεται καθόλου. Ε, δεν είναι αξιόπιστες οι απειλές αυτές. Εμείς έχουμε ανάγκη τα λεφτά αυτά. Είναι πολύ μεγαλύτερο το κακό που θα πάθουμε εμείς από μια χρεοκοπία απ΄ ό,τι θα πάθουν οι εταίροι μας» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο.

Σχετικά με την επιδιωκόμενη πολιτική συναίνεση, ο κ. Στουρνάρας σχολιάζει ότι «αυτή τη στιγμή είναι επιθυμητή και το ότι δεν υπάρχει είναι κακό». Από την άλλη πλευρά όμως, όπως τονίζει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ακόμη δυόμισι χρόνια μπροστά της», κάτι που σημαίνει ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα».

«Το μνημόνιο είναι μονόδρομος»

«Ασχέτως των λαθών και των καθυστερήσεων, σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει:πρέπει να πάρει τα μέτρα διότι αυτά είναι το διαβατήριο για να πάρουμε την επόμενη δόση και να μη χρεοκοπήσουμε» υποστηρίζει, καθώς επιμένει ότι «το μνημόνιο είναι μονόδρομος» ακόμη και όπως το διαχειρίζεται η κυβέρνηση. «Θα επιθυμούσα να το διαχειριζόταν καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, πιο έγκαιρα, να πάρει τα μέτρα, να κάνει αποκρατικοποιήσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ. «Αυτή είναι η συνταγή» , υπογραμμίζει, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι αν χρεοκοπήσουμε θα καταστραφούμε. «Υπάρχει μια τοξική ρητορική που λέει “δεν πειράζει, ας χρεοκοπήσουμε”. Ομως αν χρεοκοπήσουμε, το λιγότερο που θα συμβεί είναι να πεινάσουμε» προειδοποιεί.

«O ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ EAM»

Προ ημερών ο κ. Στουρνάρας προσήλθε στη Βουλή για να ενημερώσει σχετικά με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ. Στη συνεδρίαση δεν προσήλθε το ΚΚΕ καταγγέλλοντάς τον ως εκπρόσωπο του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τα πυρά του Περισσού κάνοντας γνωστό ότι ο πατέρας του υπήρξε γραμματέας του ΕΑΜ Φθιώτιδας και Εύβοιας. «Με στενοχώρησε η στάση του ΚΚΕ. Εφόσον όμως ετέθη έτσι το θέμα, αναγκάστηκα να μιλήσω για τον πατέρα μου, διότι αισθάνθηκα ότι προσβάλλεται η μνήμη του.

Οταν μεγαλώσαμε με τον αστυνομικό κάτω από το σπίτι μας, όταν πηγαίναμε “διακοπές” να τον βρούμε σε απίθανα μέρη και μετά από πολλά χρόνια μάθαινα ότι πηγαίναμε διακοπές στη Μήλο γιατί ο πατέρας μου ήταν ημιεξόριστος εκεί και δούλευε στα ορυχεία, δεν γίνεται το ΚΚΕ να μου λέει ότι δεν θέλει καν να έρθει να με ακούσει στη Βουλή»λέει ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk