Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει άνδρες που έχουν διαγνωσθεί
πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη να κρατήσουν τη νόσο τους υπό έλεγχο.
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν
Φρανσίσκο οι οποίοι είδαν πως ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που περπατούσαν έντονα επί τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα μείωσαν
στο μισό τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου τους σε διάστημα διετίας.

Ωστόσο ο απλός, αργός περίπατος δεν φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research».

Η μελέτη

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.455 άνδρες, η πλειονότητα των οποίων βρισκόταν στη δεκαετία των 60. Ολοι οι εθελοντές είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη ο οποίος ήταν εντοπισμένος στον αδένα και δεν είχε δώσει μεταστάσεις.

Oι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο ασκούνταν μέσα στην εβδομάδα και τι είδους άσκηση έκαναν. Κατά τη διάρκεια των 31 μηνών της παρακολούθησης κατεγράφησαν 117 περιπτώσεις στις οποίες είτε η ασθένεια υποτροπίασε, είτε εμφανίστηκαν μεταστάσεις του καρκίνου στα οστά είτε υπήρξαν θάνατοι που οφείλονταν στον καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνδρες έκαναν έντονο περπάτημα για τουλάχιστον τρεις ώρες εβδομαδιαίως παρουσίαζαν μικρότερο κατά 57% ρυθμό εξέλιξης της νόσου τους σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν με αργό βήμα λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα.

Σωτήριο περπάτημα

Η επικεφαλής της μελέτης Εριν Ρίτσμαν ανέφερε ότι «όπως φαίνεται από τα στοιχεία οι άνδρες που κάνουν ζωηρό περπάτημα μετά τη διάγνωση για καρκίνο του προστάτη μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου τους. Τα οφέλη μάλιστα φάνηκε να εξαρτώνται πλήρως από τον ρυθμό της βάδισης. Το περπάτημα σε ήρεμο ρυθμό δεν είχε κανένα όφελος».

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ζωηρό περπάτημα επιβραδύνει ή και αποτρέπει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη αλλάζοντας τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα, οι οποίες έχει φανεί ότι προάγουν την καρκινική ανάπτυξη.