Στις 9 Ιουνίου η NASA έχει προγραμματίσει την εκτόξευση του δορυφόρου «Aquarius» ο οποίος θα μελετήσει τους ωκεανούς ώστε οι επιστήμονες να έχουν στην διάθεση τους νέα δεδομένα για να εκτιμήσουν τις κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη μας.

Ο δορυφόρος θα μετρήσει τα επίπεδα αλατότητας των ωκεανών η οποία συνδέεται με όλους τους καθοριστικούς παράγοντες δημιουργίας και ρύθμισης του κλίματος στην Γη. Η αλατότητα των ωκεανών συνδέεται άμεσα με την εξάτμιση αλλά και την πυκνότητα των υδάτων. Τα στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος θα προσφέρουν επίσης πληροφορίες για την κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων αλλά και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από το νερό – παράγοντες που επίσης συμβάλλουν αποφασιστικά στις κλιματικές μεταβολές.

«Είναι ένα μεγάλο άλμα στην επιστήμη της ωκεανογραφίας. Ο δορυφόρος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ελέγξουν τις διάφορες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για τη διασύνδεση της μεταβολής της παγκόσμιας κυκλοφορίας των υδάτων με τις κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη» δηλώνει ο Ερικ Λίντρομ, επικεφαλής της αποστολής του δορυφόρου.

Aquarius: 7 μέρες για να σκανάρει τους ωκεανούς

Ο δορυφόρος διαθέτει τρεις υψηλής ευαισθησίας ραδιοδέκτες οι οποίοι θα μπορούν να «συλλέγουν» την ασθενή μικροκυματική ακτινοβολία που εκπέμπεται φυσικά από τους ωκεανούς. Αυτές οι εκπομπές ακτινοβολίας διαφέρουν ανάλογα με την ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού η οποία συνδέεται άμεσα με την αλατότητά του.

Χάρη στους τρεις δέκτες του, ο δορυφόρος έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ταυτόχρονα μετρήσεις σε ωκεάνιες περιοχές έκτασης 390 χιλιομέτρων, πράγμα που του επιτρέπει να ολοκληρώνει την παρατήρηση ολόκληρου του πλανήτη μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Έτσι οι επιστήμονες μετά από λίγους μήνες θα έχουν αρκετά στοιχεία για να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις και αναλύσεις ώστε να προχωρήσουν στις πρώτες εκτιμήσεις για τις κλιματικές μεταβολές που συντελούνται στον πλανήτη ή πρόκειται να συμβούν μελλοντικά.