Η καμαριέρα, που αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού, που φέρεται ότι πραγματοποίησε εις βάρος της ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του παρ’ ολίγον βιαστή της μέχρι την επομένη της επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της την Τρίτη.

Η 32χρονη υπάλληλος του ξενοδοχείου Sofitel είναι χήρα με μία κόρη 9 ετών και κατάγεται από την αφρικανική Γουϊνέα από όπου και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη πριν από 7 χρόνια, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος τηςΤζέφρι Σαπίρο, σκιαγραφώντας το προφίλ της. «Δεν είχε ιδέα για ποιος ήταν ούτε και είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του», τόνισε ο Σαπίρο, που εξειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν σωματικές βλάβες.

Το επεισόδιο φέρεται ότι συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και η καμαριέρα δήλωσε ότι αγνοούσε την ταυτότητα του άντρα που της επιτέθηκε μέχρι την Κυριακή. «Ενας φίλος της της τηλεφώνησε και την ρώτησε αν είχε καθόλου ιδέα ποιος ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να τη βιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Σαπίρο.

Η 32χρονη γυναίκα που φέρεται ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν «δεν σταματά να κλαίει» μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, ανέφερε σήμερα ένας 42χρονος εστιάτορας που παρουισάζεται ως αδελφός της καμαριέρας.

Ο 42χρονος από τη Γουινέα που έχει ένα μικρό εστιατόριο στην 8η Λεωφόρο στο Μανχάταν στο προάστιο Χάρλεμ ανέφερε ότι η αδελφή του του τηλεφώνησε το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία γιατρών και αστυνομικών και του είπε ότι «της συνέβη κάτι πολύ σοβαρό». Εκλαιγε, δεν σταματούσε να κλαίει, ανέφερε ο αδελφός της, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Καφέ 2115». Του είπε ακόμα ότι θέλει να της βρει έναν δικηγόρο και ότι συνέβησαν διάφορα κακά πράγματα που κατάγγειλε στην αστυνομία.

Ο 42χρονος ανέφερε ότι η αδελφή του εργάζεται τρία χρόνια στο ξενοδοχείο αυτό, ότι είναι μητέρα μιας εννιάχρονης και ότι μιλά άριστα γαλλικά. «Είναι πολύ καλή μουσουλμάνα. Δεν φορά μπούργκα ,αλλά καλύπτει με μαντήλα τα μαλλιά της» πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η αδελφή του δεν είχε ξαναδεί τον Ντομινίκ Στρος -Καν και φυσικά δεν ήξερε την ιδιότητά του.

Ο 42χρονος πρόσθεσε ότι η αδελφή του κρατείται «σε ένα μυστικό μέρος» και όχι φρουρούμενη στο σπίτι της στο Μπρονξ, ο διαχειριστής του οποίου ανέφερε ότι «είναι μια πολύ όμορφη τριαντάρα από την Αφρική που δεν έχει προκαλέσει ποτέ προβλήματα. Εργάζεται σκληρά και είναι πολύ σοβαρή και πολύ ήσυχη».

Παρόμοιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου για την υπάλληλό τους επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά της».

Ο 62χρονος Ντομινίκ Στρος-Καν βαρύνεται με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της παράνομης κράτησης και του εξαναγκασμού σε θωπείες. Αν καταδικαστεί με βάση το παραπάνω κατηγορητήριο μπορεί να χρεωθεί με εγκλεισμό στις φυλακές πάνω από 25 χρόνια.

Οι δικηγόροι του πάντως αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, τη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Κακουργημάτων του Μανχάταν.


φυλακή Ράικερς.jpg

Υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της αστυνομίας ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης


Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές αρχές της πόλης του απέναντι στην κριτική που δέχονται για τη μεταφορά με τις χειροπέδες στα χέρια του Ντομινίκ Στρος-Καν μπροστά από τις κάμερες των ΜΜΕ, αλλά και για τις διαμαρτυρίες που αρθρώνονται από μερικούς γάλλους πολιτικούς με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την προσαγωγή του καθώς εμφανώς «τρέκλιζε».

«Πράγματι νομίζω ότι είναι ταπεινωτικό, αλλά αν δε θέλεις να περπατάς έχοντας τα χέρια στις χειροπέδες τότε να μην παραβιάζεις το νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Μπλούμπεργκ την Τρίτη στους δημοσιογράφους.

«Δε διαθέτω πολύ κατανόηση για αυτό το γεγονός. Το σύστημα της Δικαιοσύνης δραστηριοποιείται όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να διακρίνει μια παράβαση του νόμου με τον ίδιο τρόπο για όλους», τόνισε ο νεοϋρκέζος δήμαρχος.

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας και γνωστή προσωπικότητα του Πολιτισμού και των Τεχνών Τζακ Λανγκ είχε χαρακτηρίσει τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στο Στρος-Καν ως «δημόσιο λιντσάρισμα» το οποίο προκάλεσε φρίκη και αποστροφή σε όσους το παρακολούθησαν. Αλλοι πολιτικοί θεώρησαν επίσης το γεγονός ως ταπεινωτικό αλλά και επιθετικό εις βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εν τούτοις ο Μπλούμπεργκ υπερασπίστηκε και την απόφαση της δικαστού να αρνηθεί την εγγύηση του 1.000.000 δολαρίων για την αποφυλάκιση του Στρος Καν και να τον κρατήσει προφυλακισμένο εν αναμονή της περαιτέρω δικαστικής διαδικασίας.

«Μας ασκούν κριτική. Ας είναι. Το θέμα είναι αν αυτός ο άνθρωπος έχει διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορείται είναι απολύτως απαράδεκτο αυτό που συνέβη», υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ. «Θα έπρεπε να προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και νομίζω πως η δικαστής έκανε τη δουλειά της σωστά. Από την άλλη πλευρά ο κατηγορούμενος είναι το είδος των ανθρώπων που αν αφηνόντουσαν ελεύθεροι θα τους διδόταν στην ουσία μια καλή ευκαιρία να διαφύγουν και η Γαλλία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη σύναψη συμφωνίας έκδοσης με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Μπλούμπεργκ.

Θα ήταν ιδανικό να παραιτηθεί ο Στρος Καν από τη θέση του, λένε αξιωματούχοι του Ταμείου

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος-Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του ο γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

Η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι θύμα συνωμοσίας


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία των Γάλλων (ποσοστό 57%) θεωρεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι «θύμα συνωμοσίας».

Αντίθετα, το 32% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, δεν είναι «θύμα συνωμοσίας», ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει ότι πρόκειται για συνωμοσία, το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη. Επίσης το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πολιτική έχει σε γενικές γραμμές έναν ρόλο στην υπόθεση αυτή, ενώ το 38% πιστεύει το αντίθετο.

Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «μάλλον ευθύνεται» γι’ αυτό, άποψη που δεν συμμερίζεται το 31%.

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα έχει μια »δίκαιη» δίκη»

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, μέλος της δικαστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας την ώρα που οι εικόνες του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με χειροπέδες, έχουν προκαλέσει σοκ στη Γαλλία.

«Πιστεύω ότι θα έχει μια δίκαιη αντιμετώπιση, γιατί αυτό είναι δική μας ευθύνη. Οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ, που κατηγορείται για τέτοιου τύπου εγκληματικές πράξεις, δικαιούται να έχει μια δίκαιη δίκη, και αυτό θα συμβεί και με τον Ντομινίκ Στρος-Καν», δήλωσε ο γερουσιαστής.