Τη δική του Κρήτη απαθανάτισε ένας καλλιτέχνης – κατακτητής της Βέρµαχτ πριν από 67 χρόνια. Εκατό από τα έργα του έχουμε τώρα την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (2/5 – 29/5).

«Ιδιαίτερα το σούρουπο η εικόνα είναι ωραία, όταν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τους πάγκους αυτή την ώρα πίνουν καφέ, ρακί ή κρασί και κουβεντιάζουν. Ξεχωρίζουν σαν σιλουέτες στην ανοιχτόχρωµη έξοδο, ενώ από τα µαγαζιά η σκιά του φωτός από τις λάµπες λαδιού γλιστρά στον δρόµο. Η εικόνα αυτή µου θύµισε την επίδραση του φωτός σε αρκετά έργα του Ρέµπραντ», σηµειώνει στις 4 Ιουνίου 1943 στο ηµερολόγιό του, καθώς περιδιαβάζει στους δρόµους των Αρχανών, ο Ρούντο Σβαρτς, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ.

Ο στρατιώτης της Βέρµαχτ από την Τσεχία (Σουδητία), ο οποίος από τον Ιανουάριο του 1943 έως τον Φεβρουάριο του 1944 έµεινε στην Κρήτη, µε υποµονή και µεθοδικότητα κατέγραψε σε ελαιογραφίες, παστέλ, σχέδια µε µολύβι αλλά και µε τη φωτογραφική του µηχανή τα μέρη που επισκέφθηκε.