Στις 20/4
ΘΕΑΤΡΟ
«Rachel Corrie» στη Θεσσαλονίκη

Σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου (φωτογραφία) παρουσιάζεται η παράσταση «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» από τη θεατρική εταιρεία Familia στο θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για αληθινή ιστορία.Η 23χρονη αμερικανοεβραία ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι βρήκε το θάρρος να περάσει στην «απέναντι όχθη» και συνάντησε τον θάνατο.Τη μετάφραση υπογράφει η Νάνσυ Τρικαλίτη και οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν η Δήμητρα Σύρου και η Μάρω Αγρίτη.Στις 3-4/5.

Στις 7/7
MOΥΣΙΚΗ
Σαντοβάλ και Καμεράτα

Ενας από τους ζωντανούς θρύλους της λάτιν-τζαζ,ο διάσημος κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ, συναντά επί σκηνής την Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ. Από κοινού με τον αμερικανό σαξοφωνίστα Τσίκο Φρίμαν καλούν το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, «πειραγμένες» μελωδίες και τζαζ αυτοσχεδιασμούς έχοντας ως αφετηρία δημοφιλή τραγούδια,όπως το «Εvery day Ι think of you», «Μoon River» κτλ.Στις 7/5,στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου.Στις 20.30.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
«Τέχνη για τον λαό;»

Διάλεξη με τίτλο «Τέχνη για τον λαό;» δίνει ο ακαδημαϊκός, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόσης Π. Τάσιος στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πόσο βασικό είναι το αίτημα της κοινωνίας για καλλιτεχνική παιδεία; Τι πρόσβαση έχουν τα μέλη της κοινωνίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα και τι ρόλο παίζει η εξουσία στη διάχυση της τέχνης στον λαό; Ο Θ. Π. Τάσιος καταθέτει τις εμπειρίες του και το κοινό έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του. Τη Δευτέρα 2/5, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Ο Μορτιέ στο Μegaron Ρlus

«Η δύναμη της φωνής στο τραγούδι» είναι ο τίτλος της διάλεξης που δίνει ο Ζεράρ Μορτιέ, γενικός διευθυντής του θεάτρου Ρεάλ της Μαδρίτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Ρlus. Στην ομιλία του θα προσεγγίσει μέσα από μια άλλη ματιά την ανθρώπινη έκφραση διά μέσου της φωνής, με αναφορές στα πρότυπα ερμηνείας που πέρασαν στον «μύθο», όπως η Μαρία Κάλλας ή η Μπίλι Χολιντέι. Στις 3/5, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Για την Αρντα Μαντικιάν

Στην Αρντα Μαντικιάν (1924-2009), την ελληνίδα υψίφωνο με σημαντική καριέρα στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, είναι αφιερωμένη η διάλεξη που θα δοθεί στις 4/5 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Για την Αρντα Μαντικιάν μιλούν η υψίφωνος Ζανέτ Πηλού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος και ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Wiener Μozartisten στην Αθήνα

Εργα Σούμπερτ, Ντβόρζακ και Μότσαρτ παρουσιάζουν οι Wiener Μozartisten στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα αποτελούν σολίστ της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, οι οποίοι παίζουν υπό τη διεύθυνση του Χανς Πέτερ Οσενχόφερ. Στις 5/5, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στις 20.30.

ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Το Κronos στη Στέγη

Το διάσημο κουαρτέτο Κronos δίνει συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 5/5. Η έναρξη και το κλείσιμο του προγράμματος θα γίνουν με έργα δύο ιστορικών μινιμαλιστών συνθετών: του Τέρι Ράιλι και του Στιβ Ράιχ. Θα ακουστούν επίσης έργα νεότερων συνθετών, οι οποίοι είναι όλοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης: της Μίσι Μαζόλι, του Μπράις Ντέσνερ, του Ραζ Μεσινάι κ.ά. Στις 20.30.

ΘΕΑΤΡΟ
Θεατρική «Πόλη-κράτος»

Ο θίασος Κανιγκούντα παρουσιάζει την καινούργια παραγωγή του με τίτλο «Πόλη-κράτος», που πραγματεύεται προσωπικές αφηγήσεις κατοίκων της Αθήνας του χθες και του σήμερα, εξετάζοντας τα όρια της ψυχικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης. Με τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τους Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Ανθή Ευστρατιάδου, Ευθύμη Θέου και Γιώργο Φριντζήλα. Σκηνογραφία Θάλεια Ιστικοπούλου. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 21.00. Παραστάσεις ως τις 13 Μαΐου.

Τέσσερις παραστάσεις στο Εθνικό

Με την «Τριλογία του παραθερισμού» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, την «Τρισεύγενη» του Παλαμά από τη Λυδία Κονιόρδου και τη «Μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι συνεχίζει το Εθνικό τις παραστάσεις του στην Κεντρική και στη Νέα Σκηνή του. Επίσης συνεχίζει η Παιδική Σκηνή με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Ως τα μέσα Μαΐου.

«Σκοτεινό σπίτι» στο Αλμα

Το θεατρικό έργο του Νιλ Λαμπιούτ «Σκοτεινό σπίτι», το οποίο γράφτηκε το 2007, επιστρέφει αυτή τη φορά στο θέατρο Αλμα για μια σειρά παραστάσεων σε σκηνοθεσία του Χρήστου Λύγκα. Με τους Θοδωρή Οικονομίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και Μαρία Προϊστάκη. Ως τις αρχές Ιουνίου.

«Το γάλα» στο Αλφα

Η Αννα Βαγενά συνεχίζει τις παραστάσεις με «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη που παίζεται για τέταρτη χρονιά επάνω σε μια σκηνοθετική της ιδέα. Η ίδια ερμηνεύει τη μάνα, ενώ τον θίασο αποτελούν οι Δημήτρης Πατσής, Βασίλης Παλαιολόγος και Ηλιάνα Αραβή. Στο θέατρο Αλφα, ως τις 15 Μαΐου.

Επίκαιρη «Απολυμένη»

Με τον επίκαιρο τίτλο «Απολυμένη» παρουσιάζεται η κωμωδία του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρχαδάκη. Πρόκειται για τον μονόλογο της Μαριέττας, μιας γυναίκας που αναρωτιέται αν υπάρχει ζωή μετά την απόλυση. Με τη Μαρία Γεωργιάδου. Στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη- Σκηνή «Κάρολος Κουν». Παραστάσεις ως τις 31 Μαΐου.

Κοινή αλήθεια

Το έργο «Κοινή αλήθεια» («Η κυρία Κατάκη») της Ιωάννας Καρυστιάνη παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (Αντωνίου Καμάρα 3). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Εύη Δημητροπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λέας Κούση και παίζουν η Ελισάβετ Σταυρίδου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Μωραϊτοπούλου και η Αφροδίτη Τζοβάνη.

«Εμιγκρέδες» στο Μεταξουργείο

Το έργο του πολωνού συγγραφέα Σλάβομιρ Μρόζεκ «Εμιγκρέδες» ανεβαίνει στις 3 Μαΐου στο θέατρο Αργώ- Studio (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο), σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα. Η παράσταση είναι παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Τη μετάφραση υπογράφει ο Βασίλης Πουλάκος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σοφία Παντουβάκη, ενώ τη μουσική επιμελήθηκε ο Νίκος Ορφανός. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Βασίλης Πουλάκος. Παραστάσεις ως τις 29/5, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ποίηση της Θεσσαλονίκης

«Οι θεμελιωτές της ποίησης στη Θεσσαλονίκη» είναι ο τίτλος της ανθολογίας που κυκλοφορεί σε ηχοβιβλίο (audiobook), βιβλίο καιCD από τις εκδόσεις Ινονία. Ο Γιώργος Μοσχίδης διαβάζει ποίηση των 12 κορυφαίων ποιητών της Θεσσαλονίκης όπως τιμητικά επιλέγονται και καταγράφονται από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει στις 2/5 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Πεσμαζόγλου 5), στις 20.30. Ομιλητές: Αδαμάντιος Πεπελάσης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης. Προλογίζει ο Διαγόρας Χρονόπουλος.

Κρίση και ευρώ

Εκδήλωση με θέμα «Η κρίση στη ζώνη του ευρώ- μια κρίση βαθύτατα πολιτική» διοργανώνουν οι εκδόσεις Παπαζήση και το Μetropolis. Ομιλητές: ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Γιώργος Φλωρίδης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος. Στις 2/5, στις 19.30, στο Μetropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη, 4ος όροφος).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ