Πολυμελή σπείρα, η οποία ασχολούνταν με «παροχή προστασίας» σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με υποθέσεις τοκογλυφίας τα τελευταία πέντε χρόνια, εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν εννέα άτομα, ανάμεσά τους και τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος – έναν 34χρονο ομογενή από την Γεωργία – την σύζυγό του και έναν νεαρό δικηγόρο, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα στοιχεία άλλων 13 ατόμων, που αναζητούνται. Ο 34χρονος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για εκβιάσεις και άλλα αδικήματα, ενώ έχει επιχειρήσει να «βάλει χέρι» και στο ταμείο μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι αστυνομικοί, μετά από έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 34χρονου ομογενή στη Γλυφάδα και ύστερα από σύλληψή του, είχαν βρει ένα ημερολόγιο μέσα στο οποίο αναγράφονταν στοιχεία για την παράνομη δραστηριότητα του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα αποτελούσαν άτομα με διακριτούς ρόλους και προσδιορίστηκε ο αριθμός των θυμάτων τους.

Διαπιστώθηκε ότι «παρείχαν προστασία» σε 20 καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και σε τέσσερα στην Αθήνα. Από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχαν αποκομίσει τους τελευταίους 11 μήνες 375.000 ευρώ, περίπου.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 11 επιχειρηματίες έπεσαν στα «δίχτυα» της τοκογλυφικής παρατράπεζας, που διατηρούσε ο 34χρονος.

Τα χρήματα δίνονταν, φυσικά, με υψηλό επιτόκιο και όταν ερχόταν η ώρα της αποπληρωμής αν οι επιχειρηματίες έβρισκαν δυσκολίες, άρχιζαν οι εκβιασμοί και οι απειλές, με αγγελιοφόρους άλλα μέλη του κυκλώματος.

Μόνο μέσα στο 2009 δάνεισε χρηματικό ποσό που ξεπερνούσε τα 2.500.000 ευρώ.

Τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες τα «ξέπλενε» κάνοντας αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων μαζί με την 29χρονη σύζυγο του.

Πιο αναλυτικά αγόρασε 14 πολυτελή αυτοκίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, έξι σπίτια μεγάλης αντικειμενικής αξίας, σκάφος αναψυχής αξίας 1.048.000 ευρώ, πολλά κοσμήματα και ρολόγια μεγάλης αξίας.

Δάνεισε μάλιστα και 514.000 ευρώ σε ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι ρέπλικα, πολλές τραπεζικές επιταγές, ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου και χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται από τους αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.