Μεταξύ των 779 κρατούμενων στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, υπήρχαν περίπου 30 άτομα που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η ισπανική El Pais επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που διέρρευσαν στην εφημερίδα από το WikiLeaks.

Στα έγγραφα περιγράφονται περιπτώσεις κρατουμένων που έπασχαν από σχιζοφρένεια, παράνοια, κατάθλιψη, σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας ή ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Αναφέρεται μάλιστα η περίπτωση ενός 89χρονου, ο οποίος έπασχε από γεροντική άνοια και κρατήθηκε στη φυλακή επί τέσσερις μήνες.

Ένας άλλος κρατούμενος, ένας 40χρονος Αφγανός, έπινε σαμπουάν, έτρωγε τα περιττώματά του και πασαλειβόταν με κόπρανα. Μεταφέρθηκε πίσω στο Αφγανιστάν το 2002, αφού έμεινε στο Γκουαντάναμο επί οκτώ μήνες. Λόγω της κατάστασής του είναι δύσκολο ή αδύνατο να λάβουμε πληροφορίες κατά την ανάκριση, συμπέρανε το υπουργείο Άμυνας.

Πάντως, οι περισσότεροι από τους ασθενείς έμειναν στο Γκουαντάναμο για πολλά χρόνια, προτού αφεθούν ελεύθεροι και σταλούν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα δίνουν την εντύπωση ότι οι σχέσεις των κρατουμένων με τους φρουρούς τους ήταν ιδιαίτερα βίαιες. Αναφέρεται ότι κρατούμενοι επιτίθεντο συνεχώς στους φρουρούς με διάφορους τρόπους: τους πέταγαν φαγητά ή ούρα και προσπάθησαν να σπάσουν το χέρι ενός φύλακα.

Οι κρατούμενοι τιμωρούνταν και για ήσσονος σημασίας «παραβάσεις»: επειδή νήστευαν ή έγραφαν στους τοίχους ή επειδή υπογράμμιζαν ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης. Τα έγγραφα πάντως δεν αποκαλύπτουν ποιες ήταν οι τιμωρίες.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο Γκουαντάναμο δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά σε λίγες περιπτώσεις κατάφεραν οι κρατούμενοι να θέσουν τέλος στη ζωή τους.