Αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν αναμένεται να ζητήσουν με κοινή επιστολή τους προς την ΕΕ οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας οι οποίοι πραγματοποιούν διμερή σύνοδο κορυφής αυτή την ώρα στη Ρώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τόσο από το Ελιζέ όσο και σε ιταλικές εφημερίδες, η επιστολή θα ζητά από την ΕΕ να καθορίσει τους όρους με τους οποίους οι μεμονωμένες χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν _ εντός της οποίας επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων _ να μπορούν να ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους σε ειδικές περιπτώσεις.

Η κοινή αυτή επιστολή, που θα φέρει τις υπογραφές του Νικολά Σαρκοζί και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποτελεί ένα τρόπο για να σωθούν τα προσχήματα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δυο χωρών οι οποίες όμως δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα. «Η Γαλλία δεν επιθυμεί να καταργήσει τη συνθήκη Σένγκεν», διευκρίνισε ο σύμβουλος του γάλλου προέδρου Ανρί Γκενό.

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκέζ δήλωσε πως «Ευρώπη δεν σημαίνει ελεύθερη διακίνηση λαθρομεταναστών. Η Γαλλία επιθυμεί να μελετήσει την πιθανότητα να μπορεί να εφαρμόζει εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη εισροή στις πόρτες της ΕΕ».

Η κρίση ξέσπασε στις 17 Απριλίου, όταν οι γαλλικές αρχές σταμάτησαν ένα τρένο στη Βεντιμίλια, στα σύνορα με την Ιταλία, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες κατεβάζοντας και στέλνοντας πίσω όσους δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ήταν σε θέση να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Το Παρίσι, που πιέζεται από την άνοδο της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν, αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, κατηγορεί την Ιταλία ότι έχει δώσει βίζες σε χιλιάδες Τυνήσιους τους οποίους στη συνέχεια στέλνει στη Γαλλία.

«Αν τους αφήνεις να μπουν μέσα χωρίς να συνεννοηθείς με τους εταίρους σου, δεν πρέπει μετά να τους στέλνεις στον γείτονά σου», είπε ο Γκενό σε συνέντευξή του προς τη «Monde». «Η Γαλλία δεν “κλείνεται” αλλά η προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους λαούς της νότιας Μεσογείου να βρουν τον δρόμο προς τη δημοκρατία και όχι απλώς να ανοίξουμε τις πόρτες για να απορροφήσουμε όλες τις ζωτικές τους δυνάμεις. Δεν μπορεί το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική να είναι η μαζική μετανάστευση προς Βορρά».

Η Ρώμη εκνεύρισε το Παρίσι επειδή από την αρχή του χρόνου και μετά έχει δώσει εξάμηνη άδεια παραμονής σε περισσότερους από 20.000 Τυνήσιους προκειμένου να μπορέσουν να συναντήσουν «φίλους και συγγενείς» στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ενα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις δυο χώρες είναι η Λιβύη. Η Ιταλία, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη και με πολλά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα, δίσταζε μέχρι σήμερα να συμμετάσχει στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Η Γαλλία πίεζε επί καιρό το ΝΑΤΟ να εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι και το γεγονός ότι τη Δευτέρα του Πάσχα το γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα ενισχύσει την στρατιωτική δράση στη Λιβύη για να προστατεύσει τους αμάχους ικανοποίησε το Παρίσι. Μέχρι σήμερα η Ιταλία είχε μόνο περιφερειακό ρόλο στη ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία στη Λιβύη.

Στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής ο Σαρκοζί αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η Γαλλία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα προσπαθήσει επίσης να καθησυχάσει τον Μπερλουσκόνι για τα τεράστια ανοίγματα που έχουν κάνειει τελευταίως γαλλικές εταιρείες στην Ιταλία, όπως η LVMH που αγόρασε τον οίκο κοσμημάτων πολυτελείας Bulgari και η Lactalis που έκανε προσφορά για τον πλήρη έλεγχο του ιταλικού γίγαντα των γαλακτοκομικών Parmalat.