1. Σημειώσεις για υποψήφια θύματα

Ενα από τα πιο σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη το οποίο ανήκει σε έναν από τους υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφονταν κινήσεις μεγάλων ελλήνων επιχειρηματιών, με σειρά χειρόγραφων σημειώσεων και επισημάνσεων για ορισμένους από αυτούς. Για έναν ιδιοκτήτη πετρελαϊκής εταιρείας είχαν κρατηθεί στοιχεία για τον χώρο όπου διαμένει στα νότια προάστια, για ένα νεοκλασικό που διαθέτει στη Σύρο, αλλά και για το γεγονός ότι είναι χορηγός ομάδας βόλεϊ. Στις σημειώσεις περιλαμβάνονται στοιχεία για στελέχη της ίδιας πετρελαϊκής εταιρείας, ως και για τον υπεύθυνο του λογιστηρίου! Ακόμη καταγράφονται οι κινήσεις και οι συνεργασίες βιομηχάνων και ιδιοκτητών διαφόρων εταιρειών στον χώρο των τροφίμων, των κατασκευών και των πληροφορικών συστημάτων. Επιπλέον στο ίδιο σπίτι βρέθηκε δημοσίευμα εφημερίδας της Κρήτης για τις κινήσεις εκπροσώπου μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την ανάλυση αυτών των σημειώσεων εκτιμούν ότι κάποιοι από τους επιχειρηματίες θα έμπαιναν πιθανόν στο στόχαστρο της οργάνωσης σε περίπτωση αναβάθμισης της δράσης της.

2. Κρυφή κάμερα στο Τμήμα

Ενα στοιχείο που προκύπτει από τα τελευταία έγγραφα που έχουν ενταχθεί στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης είναι ότι μέλη της οργάνωσης σχεδίαζαν επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Αυτή η ένδειξη δεν προέκυψε μόνο από πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται η κατάθεση μιας αστυνομικού του τμήματος η οποία αναφέρει ότι «την 1η ή στις 2 Δεκεμβρίου 2010 και γύρω στις 10 το βράδυήρθε μια κοπέλα,στο πρόσωπο της οποίας αναγνώρισα μία από τις συλληφθείσες για την οργάνωση.Μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της διότι δεν ήταν σε φυσιολογική κατάσταση. Μου έλεγε ασυναρτησίες.Λόγω αυτών που μου έλεγε φαντάστηκα ότι ήταν δημοσιογράφος και είχε έλθει να δει αν δουλεύουμε και ότι είχε μαζί της κρυφή κάμερα. Της είπα ότι ήταν σε σύγχυση, να πάει έξω και να έρθει σε πέντε λεπτά για να μου πει τι θέλει. Η κοπέλα δεν ήρθε και όταν πήγα έξω στον διάδρομο είδα ότι είχε φύγει» . Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν κάθε άλλο παρά συμπτωματικό και τυχαίο αυτό το περιστατικό και εκτιμούν ότι ίσως η ύποπτη κατέγραφε πράγματι με κρυφή κάμερα τους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος.

3. «Αστυνομικά μπλόκα» από τρομοκράτες

Στον φάκελο της υπόθεσης έχουν συμπεριληφθεί πλέον μαρτυρικές καταθέσεις δέκα φοιτητών και σπουδαστών, στοιχεία των ταυτοτήτων των οποίων βρέθηκαν στις γιάφκες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως προκύπτει από αυτές τις μαρτυρίες, μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν «αστυνομικά μπλόκα» κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ Αιγάλεω και ζητούσαν από ανυποψίαστους νεαρούς να κάνουν έλεγχο των στοιχείων τους. Οπως κατέθεσε στις 11 Μαρτίου 2011 στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση ένας 20χρονος φοιτητής του Παντείου, «σε μια υπόγεια διάβασημας σταμάτησαν δύο άνδρες με στολή αστυνομικού και μας ζήτησαν τις ταυτότητες στο πλαίσιο ελέγχου για ναρκωτικά στο πανεπιστήμιο, όπως μας είπαν.Και οι δύο φορούσαν μπλε μπουφάν και τζόκεϊ σαν αυτά της Αστυνομίας και παντελόνι σκούρο μπλε,επίσης σαν αυτό που φορούν ειδικοί φρουροί». Επίσης μια 22χρονη σπουδάστρια στα ΤΕΙ Αθηνών κατέθεσε την ίδια ημέρα στον ανακριτή ότι στον έλεγχο συμμετείχε και μια κοπέλα που παρουσιαζόταν ως αστυνομικός. Οπως ανέφερε, «η κοπέλα κατέγραψε τα στοιχεία μου σε ένα μεγάλο μπλοκ,ενώ ο άνδρας μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε αν υπάρχει τρομοκρατία στη σχολή ή αν υπάρχουν ζημιές μετά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη»! Αλλοι φοιτητές κατέθεσαν ότι οι υποτιθέμενοι αστυνομικοί είχαν μαζί τους χειροπέδες και κλομπ!

4. Εντεκα αποτυπώματα σε βόμβα

Στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι υπήρξε και… γερμανική αρωγή. Στις 4 Μαρτίου 2011 η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απέστειλε στην Αντιτρομοκρατική έγγραφο που υπέγραφε ο αξιωματικός-σύνδεσμος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος. Οπως αναφερόταν, «από τις εγκληματολογικές εξετάσεις του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμούο οποίος εξουδετερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010 στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στο Βερολίνο,προέκυψαν 11 δακτυλικά αποτυπώματα σε μια σελίδα του βιβλίουτο οποίο ήταν μέρος του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού». Σημειώνεται ότι αποστολέας αυτής της βόμβας- όπως και άλλων 13 σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και σε κυβερνητικές υπηρεσίες στο εξωτερικό- ήταν η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το εύρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό γιατί, όπως λένε αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «είναι εξαιρετικά σπάνιο σε μια βόμβα να βρούμε έστω ένα αποτύπωμα,όχι…έντεκα που βρήκαν οι Γερμανοί». Ωστόσο από την έρευνα που έγινε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δεν υπήρξε ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων.

5. Η άγνωστη «γιάφκα» στη λεωφ. Κηφισιάς

Οι αστυνομικοί την έκαναν «φύλλο και φτερό» για να βρουν νέα στοιχεία. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε εντοπίσει κι άλλο διαμέρισμα, στη λεωφόρο Κηφισιάς 235, στο οποίο διέμεναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση, χωρίς πάντως να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε σχετικά. Το διαμέρισμα αυτό φέρεται να ενοικιάστηκε την περίοδο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2010 από μέλος της οργάνωσης και η Αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι για να εντοπίσει εκμεταλλεύσιμα στοιχεία. Το σπίτι φέρεται να ξενοικιάστηκε άρον άρον όταν ο ιδιοκτήτης του είπε στον ενοικιαστή ότι «δεν πιστεύω να έχουμε κάποιο πρόβλημα με…τρομοκρατία,όπως γράφουν οι εφημερίδες».

O ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρεται να έχει μια νεότερη διευκρινιστική κατάθεση που έδωσε στις 3 Μαρτίου 2011 στον ειδικό εφέτη-ανακριτή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.Ο αξιωματικός ρωτήθηκε για τις κινήσεις ατόμου που θεωρείται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και το οποίο δεν έχει συλληφθεί.Ο αστυνομικός αναφέρθηκε «σε έναν νεαρό,περίπου 25-30 ετών,με ξανθά κοκκινωπά μαλλιά και γένια, την ταυτότητα του οποίου δεν γνωρίζει».

Ωστόσο,σύμφωνα με πληροφορίες,η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γνωρίζει τα στοιχεία του και έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ